Kalp hastalıklarının teşhisi ve tedavisinde büyük kolaylık sağlayacak olan Eforlu Ekg Cihazı Atatürk Devlet Hastanesi ve Boyabat 75.Yıl Devlet Hastanesinde hizmete girdi.

Kalbi besleyen atar damarlarda tıkanma veya darlık olup olmadığının araştırılmasında önemli bir yeri olan Efor Testinin uygulamasında kullanılan EFORLU EKG Cihazı Sinop Atatürk Devlet Hastanesi ve Boyabat 75. Yıl Devlet Hastanesi bünyesinde vatandaşların hizmetine sunuldu. 

Türkiye’nin en yaşlı ili konumuna sahip Sinop’ta hizmete sunulan Eforlu Ekg Cihazının sağlık alanında büyük hizmetler vereceğine inandıklarını söyleyen Sinop İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Tolga Baş ‘’65 yaş üstü nüfus yoğunluğuyla Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip Sinop İlinde kronik rahatsızlıklar ve özellikle kalp damar rahatsızlıkları en çok rastlanan hastalıklar arasındadır. Yeni hizmete giren cihazlar ile hastalarımızın komşu illere teşhis ve tedavi için gitmelerine gerek kalmayacak’’ dedi.

Eforlu Ekg Cihazı
Eforlu Ekg Cihazı hakkında bilgiler veren Sinop İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Tolga Baş, cihazın kalp damar hastalıklarının tespitinde büyük önem taşıdığını belirtti. Baş; “Efor testi Kalp damar hastalıklarını araştırmada kullanılan testlerden biri olup, kalp yükünü giderek artıracak şekilde egzersiz yapılırken, EKG'nin sürekli izlenmesi ve belli aralıklarla kayıt alınmasıdır. Egzersiz koşu bandında belli bir süre ve hızla yapılmaktadır. Hasta, dönen bir bant üzerinde yürütülerek kalp hızı artırılır. Yürüyüşün hızı ve eğimi doktorumuz tarafından ayarlanır. Hastadan alınan EKG kayıtlarının bilgisayarda analizi yapılır. Aynı zamanda egzersizle kan basıncı ve nabız değişiklikleri, hastanın göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetlerinin olup olmadığı da kaydedilir. Normal EKG'de görülmeyen bozukluklar bu test sayesinde ortaya çıkarılabilir. Efor testi kalp hastalıklarının erken tanı ve teşhisinde büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Efor testi gittikçe artırılan ve sıkı sıkıya denetlenen standart fiziksel etkinlik sırasında yapılır. Amacı hastada kalp damar hastalığı bulunup bulunmadığını ortaya koymak ve bazı özel ölçütler aracılığıyla hastalığın ağırlığını belirlemektir. Efor testi 
Kalp damar hastalığı (kalbi besleyen atardamarlarda darlık veya tıkanıklık olması) tanısının koyulması ve bu hastaları takibinde, Egzersiz kapasitesinin belirlenmesi, Egzersize tansiyon cevabının araştırılması, Egzersizle ortaya çıkabilecek ritim ve ileti bozukluklarının incelenmesi gibi durumlarda kullanılmaktadır” diye konuştu.
 
EFORLU EKG Cihazı Atatürk Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanları Uz. Dr. Cihan Aydın Uz. Dr. Atike Nazlı ve Uz. Dr. Emre Aruğaslan gözetiminde Boyabat 75. Yıl Devlet Hastanesi’nde ise kardiyoloji Uzmanları Uz. Dr. Hacı Ali Kürklü ve Türkan Seda Tankürklü’nün gözetiminde hizmetler sunmaya başladı.


Editör: Vitrin Haber