Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, 1-7 Ekim tarihlerini kapsayan dünya emzirme haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Haftanın amacının anne sütüyle beslenmenin önemine yönelik toplumu bilinçlendirip, farkındalık oluşturabilmek olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, bu anlamda 1-7 Ekim tarihlerinin Dünya’da ve ülkemizde Emzirme Haftası olarak kutlandığını söyledi. Erşan; “Anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölüm oranları beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre emziren kadın oranları yüksek olsaydı yılda 1.5 milyon bebeğin yaşamı kurtulacaktı. Yani bu istatistikten de anlayacağımız üzere anne sütü bebekler için hayati bir öneme sahiptir” dedi.

İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ 
Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF’in, anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlanmasını ve ilk altı ayda sadece anne sütü verilmesini önerdiğini hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, emzirmenin, altı aydan sonra uygun besin takviyeleriyle iki yaş ve üzerine kadar devam etmesinin uygun olacağını söyledi. Erşan açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Anne sütü; her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besindir. Her zaman, temiz ve mikropsuzdur, daima hazır ve bedavadır, özel harcama gerektirmez ve sindirimi kolaydır. Anne sütü alan bebeklerde ishal, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Doğumdan sonra gelen ağız sütü, bebeği hastalıklardan korur aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlü temellerini atar. 

Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk altı ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü; ilk 6 ayda bebeğin ihtiyacının yüzde 100’ ünü, 6-12 ayda bebeğin ihtiyacının yüzde 50’ sini, 12.aydan itibaren de yüzde 30’unu karşılar. Zaten 6. aydan sonra anne sütüne ilave olarak, ek besinlere başlanıyor. Burada üzerinde durmamız gereken husus; ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi gerektiğidir. Bu dönemde ayrıca su verilmesine gerek yok. Çünkü anne sütü bebeğin su ihtiyacını da tam olarak karşılıyor. 

ÇOK EMZİRME = DAHA ÇOK SÜT 
Bebek her isteğinde emzirilmeli; yapay meme veya emzik, emzirme döneminde bebeklere verilmemeli. Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek ister. Bebeğin emme sıklığı daha sonra giderek azalır. Bebeğinizi bir emzirme rutinine koymayı beklemeyin. Bebekler genelde 6-8 haftada kendi rutinlerini oluştururlar. Unutmayın ki bebek emdikçe süt yapımı da artmaktadır. Bebekler hızlı büyüme dönemlerinde daha çok emmek isterler (genellikle 2-3 hafta, 6 hafta ve 3. ayda). İlk 6 ay sadece anne sütü bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılar. 

Emzirme bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlamaktadır. Emzirmenin bebeğe olduğu kadar anneye de faydaları var. Emzirme, annenin sağlığını korur, meme ve rahim kanserine yakalanma riskini azaltır. Annenin duygusal açıdan tatminini sağlar. Bebek daha az ağlar. Anne bebeğine daha sevgi dolu davranır. Bebeği terk etme veya hırpalama olasılığı daha düşük olur. Ayrıca bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. 
Tüm bunlara baktığımızda emzirmenin önemli bir süreç olduğunu görüyoruz. Tabi bu süreçte annenin beslenmesine de dikkat etmesi gerekiyor. 

EMZİREN ANNE BESLENMESİNE DİKKAT ETMELİ 
Anneler dengeli beslenmeye ve günde yaklaşık 4 lt sıvı alınımına dikkat etmelidir. Emziren anne ne iki kişilik yemeli, ne de hızla kilo vermeye çalışıp diyet yapmalıdır. Emzirmek annenin metabolizmasına günlük ortalama 500 kalorilik ekstra bir gereksinim yükleyecektir. Dengeli beslenen sebze, süt ve süt ürünlerini proteinden zengin gıdaları ve tahıl gurubunu yeterince tüketen bir anne hem kendisinin hem de bebeğinin ihtiyacını karşılayacaktır. Emziren annenin günlük beslenmesinde süt ve süt ürünleri, taze meyve, sebze, et, tavuk, balık, 3-4 lt kadar su, bol sıvı alması anne sütünün artmasına ve dengeli beslenmesine, dolayısıyla bebeğin yeterince anne sütünü almasına yardımcı olur. Ayrıca anneler, sütünün artması için stresten uzak durmalıdır. 
Anne sütü ve emzirme önemli konulardır ve bu konularda bilinçli bir toplum daha sağlıklı nesillerin yetişmesine zemin hazırlar. İlimizde Sinop Atatürk Devlet Hastanesi ve Ayancık Devlet Hastanesi bünyesinde gebe bilgilendirme sınıfları bulunmakta olup gebelere yönelik eğitimler verilmektedir.
 
Editör: Vitrin Haber