Türkiye ve dünya nüfusunun giderek yaşlanmakta olduğuna dikkat çeken Sinop Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Arzu Eser, bu sebeple Alzheimer Hastalığının Türkiye ve dünya için öneminin artmakta olduğunu belirti. Eser; “Ülkemiz ve dünya nüfusu giderek yaşlanmakta ve bu sebeple Demans’ın (Bunama) en yaygın sebebi olan Alzheimer hastalığının ülkemiz ve dünya için önemi artmaktadır. Ülkemizdeki 65 yaş üzeri nüfus 2012 yılında yüzde 7.5 iken, 2023 yılında yüzde 10.2’ye yükseleceği tahmin edilmektedir. 2010 yılında Alzheimer hastalığından hayatını kaybeden yaşlı nüfus oranı yüzde 2.7 iken bu oranın 2011 yılında yüzde 2.9’a ve 2012 yılında ise yüzde 3.4’e yükseldiği görülmektedir” dedi.

Ülkemizin nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında genç nüfusun giderek yaşlanacağı ve 30-40 yıl sonra Alzheimer hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağının düşünüldüğüne dikkat çeken Sinop Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Arzu Eser, Alzheimer hastalığının yıkıcı etkilerini azaltmak ve hastalığın erken dönemde tespit edilmesinin sağlanması amacıyla tüm dünyada 21 Eylül Alzheimer günü olarak anıldığını belirtti. 

ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Açıklamasında Alzheimer hastalığının belirtileri hakkında bilgiler veren Sinop Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Arzu Eser, Alzheimer’in yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi sorunlara yol açan, geri dönüşümü olmayan ve ilerleyen bir hastalık olduğunu belirtti. Eser; Alzheimer hastalığının genellikle ilk belirtisi unutkanlıktır. Bununla birlikte, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğü, davranışsal bozukluklar, huzursuzluk, ,ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, hayal görme ve depresyon gibi bir takım etkilerle ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

 ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİ
Alzheimer hastalığın kesin tedavisinin olmadığını söyleyen Sinop Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Arzu Eser,yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamayacağını belirtti. Eser; “Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır” dedi.

ALZHEİMER HASTALIĞINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Alzheimer hastalığından korunmak yöntemleri hakkında önemli bilgiler veren Sinop Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Arzu Eser, en önemli yöntemin sosyal bir hayat sürmek olduğunu söyledi. Eser; “Bu hastalıktan korunmak için zihninizi aktif tutun, egzersiz yapın, düzenli ve dengeli beslenin, alkol ve sigara kullanımından uzak durun, sosyalleşin. Yaşlılık bir hastalık değildir ve uzun bir yaşam herkesin arzusudur. Fakat birçoğumuz böyle bir isteği, yaşamın aktif ve dolu bir şekilde yaşanmış olarak geçmesi dileğiyle birleştiririz. Kimi zaman da yaşamın kalitesini, uzun yaşamaktan çok daha önemli tutarız. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşlanma ancak küçük yaşlardan başlayarak sağlıklı yaşam konusunda bilinç sahibi olmayla gerçekleşecektir. Alzheimer hastalığını geri döndürmek mümkün değil ama yavaşlatmak elimizde” diye konuştu.
 
Editör: Vitrin Haber