Sinoplu gencin sıradışı hikayesi

Dünyayı otostopla gezen 26 yaşındaki Sinoplu genç, ilginç yaşam hikayesini dünyanın öbür ucundan Gazeteci Serhat Özşahin'e anlattı.

Üniversite eğitimi ve vatani görevi ardından, çantasını toplayıp Brezilya'ya giden Sinoplu maceracı genç Yiğit Can İç, belki bir çoğumuzun hayal edip, bir türlü yapamadığı bir şeyi yaptı. Anı dolu dolu yaşayan, yaşadıklarını da sosyal paylaşım sitesi youtube kanalından dünyaya aktaran Sinoplu genç, günlük hayatını bir nevi takas yöntemi olan, barınma ve yemek karşılığında çalışarak devam ettiriyor. Otostopla yaklaşık 6 bin 500 kilometre giderek Arjantin'in tamamını dolaşan Yiğit Can İç'in planı, yine otostopla Meksika'ya kadar ulaşmak.   

Sinoplu genç Yiğit Can İç'in sıradışı bir yaşam hikayesini gelin kendi ağzından dinleyelim. 

İlk önce seni biraz tanıyalım:
Selamlar ben Yiğit, 1991 Samsun doğumluyum ama hayatımın üniversiteye kadar olan kısmını Sinop'da geçirdim o yüzden Sinopluyum desem daha doğru olur çünkü Ara GÜLER'in de dediği gibi 'İnsanın doğduğu yer değil çocukluğunun geçtiği yerdir memleketi'. Daha sonra 2010 yılında üniversite eğitimim için Kıbrıs'a gittim ve Doğu Akdeniz Üniversitesinde Radyo, Tv ve Sinema bölümünü bitirdikten sonra iş hayatı için İstanbul'a taşındım. 1 sene boyunca hayatım iş aramak ve bulduğum işlerde tutunmaya çalışmakla geçti ve  sonunda hem vatani görevimi yerine getirmek hem de geleceğim hakkında planlar yapmak için askere gittim. Askerden döndüğümde kafamda yurt dışına çıkacağımı kesinleştirmiştim ama nasıl daha ucuza getirebilirimi düşünmekteydim ve bir gün arkadaşım gönüllü işler yaparak ekonomik seyahatin mümkün olduğundan bahsetti. O günden sonra kendime gönüllü olarak çalışabileceğim bir yer bulmam ve çantamı toparlayıp Brezilya uçağına binmem bir ayımı aldı. Şu an sekiz aydır Güney Amerika'dayım.


Peki Gönüllü olarak çalışmak nedir?
Gönüllü olarak çalışmak dediğimiz şey aslında bir nevi takas; sen emeğini ortaya koyuyorsun bunun karşılığında da kalacak yer ve yiyecek yemeğini veriyorlar.

Örneğin benim ilk çalıştığım yer Brezilya - Sao Paulo'da bir hosteldi ve orada 2 ay kadar çalıştım. Haftada 4 gün günde 8 saat çalışıyordum yeri geliyor resepsiyonda duruyor yeri geliyor tuvalet temizliyordum(Askerlikten sonra çok da zor gelmemişti). Bu tarz işleri bulabilmek için dünya çapında geçerliliği olan bir çok internet sitesi var;
workaway.info (Ben bu siteyi kullanıyorum.)
helpx.net
wwoof.net
Bunlar bazıları.

Peki seyahatini ekonomik hale getiren şey sadece gönüllü olarak çalışmak mı yoksa başka ipuçları da var mı?
Aslında seyahatiniz boyunca yapacağınız harcamaları 3 başlık altında toplayabilirsiniz;


1- Barınma:
Yukarıda gönüllü olarak çalışmaktan bahsettim ama bu her zaman mümkün olmayabiliyor ayrıca gönüllü olarak çalışmanın dezavantajı aynı şehirde fazla zaman harcıyor olmak bu sebeple ben seyahatimi hızlandırmak istediğimde ya da çalışacak yer bulamadığımda 'Couchsurfing' diye bir programdan yararlanıyorum. Cochsurfingden kısaca bahsetmek gerekirse; Gideceğiniz şehirde yaşayan birinin evini size ücretsiz olarak açması diyebiliriz. Tabi bazen gittiğim şehirlerde Couchsurfing'den de ev bulamadığım zamanlar oluyor bu durumda da çadırımı kuruyorum.

2- Yiyecek:
Gönüllü olarak çalıştığımda en az bir öğün yemeğim oluyor. Diğer zamanlardaysa da kendi yemeğimi kendim yapıyorum, menemen ve makarna her zaman hayat kurtarıyor.

3- Ulaşım:
Seyahat dediğimiz şey hareket etmek olduğundan normalde en fazla para ulaşıma gidiyor ama ben Paraguay'dan itibaren ulaşıma hiç para vermedim desem yeridir çünkü sadece otostop çekiyorum. Bütün Arjantin'i otostopla gezdim (6.500km) ve bundan sonra da bir aksilik olmazsa Meksika'ya kadar otostop çekerek gitmeyi planlıyorum.
Şimdiye kadar hangi ülkelerde bulundun ve başından geçen ilginç olaylar var mı?


Brezilya, Paraguay, Uruguay, Arjantin ve Şili'de bulundum. Geçtiğim şehirleri gerçekten hatırlamıyorum çünkü sadece Arjantin'de 20den fazla şehirde konaklamışım.Tabii ki başımdan onlarca ilginç olay geçiyor ve bunları da YouTube kanalımda paylaşıyorum.Aklıma gelen ilk olay, Arjantin'in Patagonya bölgesinde otostop çektiğim kamyonu kullanmıştım, bu benim için çok ilginç bir deneyimdi.

Son olarak söylemek istediğin bir şeyler var mı?
Öncelikle bana böyle bir fırsat verdiğiniz için teşekkür ederim. Eğer okurlarınız seyahatimi takip etmek isterlerse YouTube'a 'Yiğit Can İÇ' yazarak kanalıma abone olabilirler.Sinop'a döndüğümde görüşmek üzere.