25.11.2015 günü Valilik Toplantı salonunda gerçekleştirilen Karadeniz Bölgesinde Bütünleşik Kıyı Alan Yönetimi Projesi kapsamında yapılan toplantı sonrası Proje Koordinatörü Ümit Aydın ile bir röportaj yaparak kamuoyunun bu konuda bilinç düzeyinin artması için katkıda bulunmaya çalıştık.

Sayın Aydın; Bize (BKAY) projesinin ne olduğundan kısaca bahseder misiniz?
Bu Proje, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği sürecinde Avrupa Birliği Bakanlığının Ulusal Otorite görevini yürüttüğü ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı tarafından hibe verilmeye değer bulunmuştur.
Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi; Fiziksel, sosyal ve ekonomik koşulların sınırlılıklarına ilaveten yasal, mali ve yönetsel sistemler ile kurumların sınırlılıkları altında kıyı alanlarında çevresel yönden sürdürülebilir gelişme hedeflerine ve amaçlarına ulaşma süreci.” Olarak tanımlanmaktadır.
Karadeniz bölgesindeki ekonomik ve çevresel durum, belli başlı problemlerle ilişkilendirilebileceği gibi kalkınma adına pek çok imkan da sunmaktadır. Toplumumuzun gelişmesi; tüm ekonomik alanlar, kentleşme, turizm ve başka alanların artan talepleriyle birlikte, kıyı alanlarına ve dolayısıyla deniz çevresine yönelik artan düzeyde baskıya da katkı sağlamaktadır.
Bugün Karadeniz kıyı alanı, özellikle yoğun gelişmeye paralel olarak, ağır bir şekilde insan kaynaklı baskı altındadır. Geniş alanlar geçmişte planlama eksikliği ve kötü yönetimden kaynaklı uygunsuz gelişme nedeniyle çok ciddi zararlar görmüş ve tahrip olmuştur. 
Söz konusu bu olumsuz gelişmeler sonucunda kıyı alanlarının, ekonomik, ekolojik ve sosyal yaşama entegre edilerek yönetilebilmesi için bu alanlar üzerinde yetkili ve etkili tüm kuruluşların çalışmalarının ve yöntemlerinin koordine edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yeni bir yaklaşım olan Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi modeli tüm dünyada kabul görmüş ve uygulanmaya başlanmıştır.

Bu projenin tam olarak amacı nedir?
Projemizin amacı; Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi uygulamasının, projemiz ortağı her ülkenin kendi mevzuatını da göz önünde bulundurmak suretiyle, katılımcı ülkelerin farklı bölgelerinde, her türlü yasal mevzuatın ve potansiyel engellerin üstesinden gelerek AB standartları seviyesine çıkartılmasıdır.

Projenin bölgemize ve ülkemize ne gibi faydaları var?
18. yüzyıl sonralarında başlayan Sanayi Devrimi sonrasında hızla gelişen teknoloji kentleşme sürecini hızlandırmış, coğrafi avantajları ve rant değerinin yüksekliği nedeniyle kıyı alanlarında yapılaşma sürekli artan bir ivmede seyretmiştir. Bu olumsuz etkinin yanı sıra şehirlerin ve nehirlerin taşıdığı atıkların yarattığı kirlilik, sel, erozyon ve küresel ısınmanın yarattığı olumsuz etkiler,  kıyı alanlarında ekonomik ve Ekolojik sürdürülebilirliği kontrol edilemez hale sokmuştur.
Bu projeyle birlikte Karadeniz bölgesinde ilk defa bu kadar geniş alanda farklı ülkelerden uzmanlarla birlikte bir alan taraması yapılmış ve mevcut durum analiz edilerek, sorunlar ve çözüm yöntemleri hakkında görüşler ortaya konulmuştur. Gelecekte ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için çıktılar elde edilmiştir. Projemizin etkilerini sadece Sinop olarak düşünmemiz doğru değildir. bu projenin faydalarını, tüm Karadeniz’e komşu ülkelerin birlikte ürettiği ve sonuçlarına katlanmak zorunda kaldığı sorunlara, ortak hareket ederek çözüm bulma arayışları olarak tanımlamak daha doğru olacaktır.

Projeden ne elde edeceğiz? Proje çıktısı neler?
Proje sonrasında 4  kitaptan Oluşan bir çalışma ortaya çıkmıştır. Ana kitap olan “KAREDENİZ’DE BÜTÜNLEŞİK KIYI ALANLARI ÜZERİNE ÇALIŞMA”  2013-2015 yılları arasında proje ortağı olan Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Moldova, Ukrayna’ya ait projeyle birlikte yapılan tüm, araştırma, geliştirme,gözlem,analiz ve çalışma grupları raporlarının derlenerek bilimsel veri tabanlı hazırlanan bir eserdir. Diğer üç destek kitap ana kitabın özeti, Bütünleşik Kıyı Alanı Yönetimi Çalışması yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken göstergeler üzerine ve son Kitapta Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimimde Halk katılımının Öneminin anlaşılması için Romanya ve Bulgaristan’ın ortaklaşa yaptığı bilinçlendirme pilot çalışması hakkındadır.  

Karadeniz’in tamamını mı kapsıyor?
Bu Proje Temel olarak Karadeniz’in tamamının katılımını hedef almıştı anca 2 ülke kendi hukuksal gerekçeleri nedeniyle proje içinde yer alamadı (Rusya ve Gürcistan).Bunların Haricinde Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerden bu projede yer almıştır. Ancak tüm değerlendirmelerde uzmanlarımız Rusya ve Gürcistan’ın etkilerini ve araştırmalarını da dikkate alarak sonuca ulaşmaya çalışmışlardır.

Bu kadar ülke nasıl bir araya geldi?
2012 yılında Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı çağrıya çıktığında, geçmişte Sinop İl Özel İdaresi olarak yürüttüğümüz uluslararası projelerde elde ettiğimiz kazanımlar sonucu elde ettiğimiz başarılı ortaklık tecrübelerimiz sayesinde iletişim kurduğumuz, bu program alanında yer alan ülkelerdeki arkadaşlarımızla birlikte ne ortak ne tür projeler üretebileceğimizi internet üzerinden sürekli tartıştık ve farklı kurumlarla birlikte bu projenin faydalı olacağına inanarak hazırladık. Bu ilişkilerimiz sayesinde sadece bu proje değil, kurumsal olarak ülke genelinde en fazla proje sunma ve hibe almaya hak kazanma anlamında rekor sayılabilecek düzeyde aynı program içinde 7 farklı proje hazırlanması ve sunulması sürecinin içinde bulunduk. Bunlardan Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi Projesinin de içinde bulunduğu 4 adet uluslar arası proje hibe almaya hak kazanmıştır.

Bu tür projelerin devamı gelecek mi?
Ülkemiz bu sürecin içinde yer aldığı sürece ve yetkili kurumlarımız onayladığı sürece bu tür projelerin daha da geliştirilerek yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle inanıyorum ki çok daha gelişmiş projeler ilimizde ki birçok kurum tarafından hazırlanarak hibe almaya hak kazanacak ve ilimizin , ülkemizin gelişimine katkı sağlayacaktır.  

Proje ne zaman tamamlanacak?
Projemiz inşallah 30 Kasım 2015 tarihinde başarı ile tamamlanmış olacaktır.
Editör: Vitrin Haber