Siirt'in Aydınlar ilçesi asıl ismi olan Tillo'ya Başbakanımızın açıkladığı demokratikleşme paketi neticesinde ilk kavuşan yer oluyor. Yöre halkında sevinç hakim.

Sinop'ta yerleşim yerlerinin eski adları yok denecek kadar azdır. Eski ad denilen adlarında çoğu yine Türkçe'dir. Ancak Arapça,Kürtçe, Ermenice ve Rumca yerleşim yeri isimleri özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çok yaygındır. Neredeyse her köyün çift ismi vardır.

Bu gerçekle 20 yaşında göreve başladığım Serhat şehrimiz Kars ilinde karşılaşmıştım. Biz göreve Duraklı Köyüne gitmek istiyoruz,yolu tarif edin dediğimizde çoğu vatandaş anlamaz bizde Peldirvan'a nasıl gideceğiz der "Ha şöyle eski adını desene"derlerdi.Tihniz,Kamasor, Ladikars.. Bir çok köyün eski adları halk tarafından kullanılmasına rağmen o zaman ki devlet yöneticilerinin benimsedikleri politika gereği Türkçeleştirilmişti. Türkiye'nin dış güçlerce ele geçirilmesine müsade edilmesin isteniyordu. Özellikle Ermeniler ve Rumlar toprak talep edemesinler. Kürtler mi? O da ne Kürt diye birşey zaten yoktu.

Yine Doğuda ilk görevimden 13 yıl sonra gittiğim Gümüşhane Kelkit ilçesinde de bir çok köyün eski isimleri vardı. Bunlarda çoğunluğu Rumca isimlerdi. O zaman bu demokratikleşmeyi kendi içimde epey süren tartışmadan sonra yaşamıştım. O zaman yaptırdığım Kelkit İlçe Tarım Müdürlüğü sitesine "Kelkit Köylerini Tanıyor" projesi kapsamında köylerimiz bölümü yapmış ve eski ismi olan köyleri eski isimlerini parantez içerisinde yazarak köy adlarını özgürleştirmiştim. Tılısbık, Firengi,Barduz,Sidirge...

Kelkit'in Kazanpınar Köyünün eski adı Zankar'dı. Yunanistan'dan birisi Zankar64 rumuzuyla siteye bir yorum yazmış ve aslen o köylü olduğunu,Yunanistan'da yaşadığını ,oraları çok merak ettiğini ve gelmek istediğini yazmıştı. Gelen ziyaretçi yorumu tüylerimi diken diken etmiş ve kendi içimde mübadele,sürgün,köylerin boşaltılması kavramlarının insanlarda ne denli derin travmalara yol açtığını derinden hissetmiştim. 

Demokratikleşmek güzel.Kimseden hiçbirşeyi saklamak zorunda değiliz.Herşey olduğu gibi güzel. Herkes birbirine benzese dünya ne kadar renksiz ve yaşanılmaz bir yer olurdu. 

Yerleşim yerlerinin isimlerinin geri verilmesi orada yaşayan insanlarımızın hem talebinin karşılanması, hemde onlara saygımızın bir gereği olmalıdır. Kardeşlik hukuku bunları gerektiriyor. 

Şimdi Siirt'in Aydınlar ilçesine Tillo adı geri verildi. Zaten resmi kayıtlar dışında her yerde Tilloydu, Tunceli'nin Dersim olduğu gibi...