Yaklaşık 11 yıldır bu Ayancık ilçemizde park sorunu olduğunu belediye yetkililerine yazılı ve sözlü bildirdim. Bu sorunu çözme noktasında yeterli çalışmanın yapılmadığı halen görülmektedir.
 
İlçemiz trafik tescil müdürlüğüne kayıtlı altı 6000 in üzerinde ticari ve hususi araç kayıtlıdır.. Yani 13000 nüfuslu bir ilçenin yarısında tescil kayıtlarına göre araç bulunmaktadır..Böyle bir gerçekle yüz yüze iken halen otopark konusunu gündeme almamak bu konuya duyarlı olmamak nedendir bilinmez.. Haliyle bu araçlar bu ilçe de bir şekilde park etmek zorundalar..
 
İlçemizde stat yanında birkaç araçlık parktan başka araçlar için düzenlenmiş park yeri bulunmamaktadır..Yaz döneminde ilçemizin şehir içi trafiği içinden çıkılmaz hal almaktadır..Bu hareketli günler başlamadan otopark ve buna benzer ilçemizin trafiğini rahatlatacak kararlar almak gereklidir..
 
Belediyemizin en güzel yaptığı işlerden birisi de çocuk parkı yapmaktır.. İlçemizin bir çok yerinde  çocuk park alanları görebilirsiniz.. Stat bölgesinde son yapılan çocuk parkının olduğu yere otopark yapılabilirdi..İlçemizde genç nüfus iş kaygısı nedeniyle şehir dışına çalışmaya gidiyor..Emekli şehri olarak anılan ilçemiz de gençler şehir dışında mecburen iş bulmak için gittikleri için çocuk parklarında oynayacak çocuklar azalmaktadır.. yeni çocuk kazanacak gençler de ilçemizi terk etmek zorunda kalmaktadırlar..
 
Bunun yanında her emeklinin evinin önünde.. kendine ait veya  çocuğuna ait olmak kaydıyla.. bir ailede  iki araç bulunmaktadır..

İlçemize güvenliği olan.. kamera sistemi olan.. Gece bekçisi olan..bir otopark yapılması durumunda araç sahipleri aracını buraya çekmekten imtina etmeyeceklerdir..Çünkü güvenliği sağlanmadan sadece burası otopark demekle.. vatandaş 50,000,00 TL lik veya  100.000.00 TL lik aracını kıra bayıra park etmek  istemiyor..
 
Bu otopark tan belediye giriş ücreti olarak cüzi bir ücrette alabilir.. Bu ücretle de kendi masraflarını karşılamış olur.. belediyenin sırtına yük olmaktan da çıkarılmış olur..
 
Kamyoncu esnafım cevizli bölgesinde araçlarını park ettiği için ceza yazılacağı uyarıları alıyor.. Bizler bir araya gelerek bir yer belirleyip bu alanın güvenliğini sağladıktan sonra kamyoncu esnafım aracını bu düzenlenen alana park edecektir..Bu konuyu belediye yetkilileri ile görüştüğümde nakliyeciler kooperatifinin orada yer var ağır vasıta araçlar oraya çeksinler denildi..Araçlarını bu alana çeken esnafımın araçlarının mazotu depolarından çalındı..araç üzerindeki branda ve ipleri çalındı..Bunun için aracını güvenliği olmayan gözden uzak yerlere bırakmak hiç kimse istemiyor..

İlçe trafik komisyonu toplantısında ilçe kaymakamımız yaz dönemi için  okul bahçelerini otopark olarak vatandaşın kullanımına açılması talimatını.. ilçe milli eğitim müdürlüğüne verdi ama bu da yaz dönemi için yeterli olmayacaktır..

Bu ilçede yıllarca otopark ihtiyacı olduğunu ve ilçe esnafımızın  iş yerlerinin önüne park edip kahveye sohbet etmeye giden sürücülerden bıkıp usandı..İlçemizde aracınızı şehir içinde park edip bir ekmek almaya çalışsanız aracınızı  çekmeye yer bulmanız imkansız..Marketten bir tuz almaya kalksanız araç çekecek park yeri yok..Bu esnaf her yıl kapasitesine göre vergisini veriyor..Belediye ye olan tüm sorumluluklarını yerine getiriyor..Belediye olarak ta siz bu esnafların sıkıntısına kulak tıkayamazsınız..Esnafının mutlu olmadığı bir yerleşim yerinde.. vatandaşın mutlu huzurlu olması beklenemez..

İlçemizin ihtiyacı olan otopark ve şehir içinde 15 dakika bekleme düzenlemesi bir an önce düzenlenmesi gerekmektedir..Var gibi görülen 15 dakika uygulamasının hiçbir esprisi kalmamıştır.. Bunun yeniden yapılandırılması gereklidir..

Kurumlar ve vatandaş bir birlerini iyi anlayıp el ele vererek uygulamaları birlikte icra etmeye çalışırlarsa.. güzellikler bu noktadan sonra ortaya çıkacaktır..Ben kurumum istediğim gibi uygulama yaparım mantığıyla yola çıkarsanız bunun başarı şansı çok az olacaktır..Vatandaşla istişare ederek ortak nokta bulunarak uygulamaya geçilirse kurum olarak her hangi bir olumsuzlukta kendinizi savunmanıza gerek kalmaz..Uygulamanın içerisindeki çoğunluk..gıyabınızda sizi zaten savunacaktır..Bu şekilde yapılan işlemde gülen yüzler çoğalacaktır..

Amaç; daha güzel bir ilçede yaşayabilmenin yollarını aramak ve yol gösterici olmaktır..Yani bağcıyı dövmek değil..hep birlikte üzümün tadını çıkararak yemektir..Ben ilçemizi bir aile ve aynı çatı altında yaşayan insanlar gözü ile bakıyorum..Olumlu olumsuz eleştirileri bir birimize yapamazsak doğruyu bulmamız zor olur..Zamanımızda benden olsun da ne yaparsa yapsın mantığı yürütülmektedir..Emme basma tulumba gibi doğruya da yanlışa da kafa sallayanların olduğu bir zamanda yaşıyoruz..doğru ile yanlışı ayırt edip ilgili kurumu veya vatandaşı uygun bir dille uyarmamız gerekmektedir..

Tüm şoför esnafıma ve Ayancıklı hemşerilerimize hayırlı.. sağlıklı..bol bereketli kazançlar dilerim.. sevgi ve saygılarımla..
                                           
İlyas ÖZDEMİR
AYANCIK ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER
ESNAF ODASI BAŞKANI