Bol olduğu takdirde kışın çok sert geçeceğine inanılan ve B vitamini bakımından oldukça zengin olan töngel, Sinop'ta kilosu 5 TL'den satılıyor. 
 
Küçük kahverengi ve buruk tadıyla farklı bir lezzet sunan töngel özellikle bekletilip yeniliyor. B vitamini başta olmak üzere faydalı bir çok maddeyi içerisinde ihtiva eden töngelin ince ve kalın bağırsağı güçlendirdiği belirtiliyor. 
 
SONBAHARIN EN ÇOK SEVİLEN MEYVELERİNDEN
Sinop'ta bu yıl bol miktarda yetişen töngel kent merkezinde kilosu 5 TL'den satılıyor. Sinop'ta pazarcılık yapan Ahmet Göktepe, halk arasında beşbıyık ve muşmula olarak da bilinen töngelin, saymakla bitmeyen birçok faydası olduğunu söyledi. 
 
Sonbahar mevsiminin en sevilen meyvelerinin bayında gelen töngelin, özellikle aşılı olanının tercih edildiğini dile getiren Göktepe; "Töngel yabanı ve aşlısı olarak iki çeşittir. Aşlılar dikme oluyor, onların gök olanı da, olmuşu da yenir. Yabanların ise sadece olmuşu yenir. Töngel meyvesi ilk koparıldığında buruk bir tada sahip. Bir süre bekletildikten sonra yumuşuyor lezzetleniyor. Bu şekilde meyve olarak yenebileceği gibi çekirdekleri ve yaprakları da ilaç olarak kullanılıyor.
 
Ayrıca töngel bol olduğu zaman o yılın çok çetin soğuk geçeceği anlaşılır. Mesela iki üç yıl önce töngel yoktu ve o yıl havalar gayet ılıman geçmişti. Bu yıl oldukça fazla. Buna bakarak bu yıl kışın çok sert geçeceğini şimdiden söyleyebiliriz" dedi. 

TÖNGELİN BAZI FAYDALARI
Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Bağırsakların iyi çalışmasını sağlar. İncebağırsak iltihabı, ishal ve dizanteriyi giderir. Kan dolaşımını düzenler. Sinirleri güçlendirir. Mide hastalıklarında faydalıdır. Lumbago ve nikriste kullanılır. Ana karnındaki ceninin düşmesini önler. 
Editör: Vitrin Haber