Sinoplu eğitimci Turgay Altun, müdür yardımcısı olarak görevli olduğu öğretmenevinin Mektep-i İdadi olarak kuruluşundan 1885-1985 arası bir asırlık süreci araştırarak kitaplaştırdı.

Altun’un eseri, bu alanda Sinop’ta basılan ilk kitap oldu. Altun, kitabın önsözünde Sultan Abdülhamit Han’ın eğitim alanında çok önemli adımlar attığı bir dönemde temeli atılan Sinop Mekteb-i İdadisi’nin geride bıraktığı 125 yıllık süre içerisinde ülkesine hizmet eden bürokratların yanı sıra; eğitim, kültür, sanat, tıp, askerlik gibi sahalarda çok değerli ilim adamları yetiştirdiğini söyledi. Altun, “6 Haziran 1301(1885) de temeli atılan ve uzun süre bitirilemeyen bina, 1315 (1899)de bitirilmesine rağmen 1316 Haziran ayında resmi açılışı yapılmış ve 1955 yılında ise liseye çevrilen okul, 1983’te de Öğretmenevi olarak hizmete açıldığını ifade etmektedir.

Mekteb-i İdadi’nin en önemli anısı 15 Eylül 1928 günü Gazi Mustafa Kemal’in bir günlük ziyaret için geldiği Sinop’ta okula da uğrayarak yeni alfabeyi bahçede kurulan kara tahtada bizzat öğretmesi Sinop için önemli bir anı olarak kabul edilmektedir” dedi.  
 
Kitabı yazma sebeplerini anlatan Turgay Altun; “Sinop Öğretmenevine gelen misafirlerin tarihi bina hakkında bilgi istemeleri, okulun kapısında yazılı tarihçede hatalar olduğunu ifade etmeleri beni bu araştırmayı yapmaya sevk eden ilk adımlar olmuştur. Bir yıl gibi bir süre içerisinde toplanan ve değerlendirmeye alınan belgeler, Sinop için çalışan değerli araştırmacı dostlarımızın da teşvikleri ve yardımlarıyla 192 sayfadan oluşan bu kitap meydana gelmiştir. Kitabımız; bazı noksanlarına rağmen, ileride daha da kapsamlı bir eser olarak sunulması düşünülmektedir” diye konuştu.

Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz ise, kitabın Sinop’un eğitim tarihi açısından önemli bir kaynak olduğunu dile getirdi. Cengiz, “Bu kitap sadece kalın taş duvarları ile ahşap yüksek tavanları altında öğrencilere eğitim verilen bir okulun mimarı anlatımından ibaret değil; eğitime duyulan özlemi, bu uğurda verilen mücadeleleri ve gayretleri anlatmaktadır “ ifadelerini kullandı.

Turgay Altun kimdir?:                      

Turgay Altun, 1968 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1986 yılında Kadıköy İmam Hatip Lisesinden mezun olduktan sonra Ezher Üniversitesi Usuluddin Fakültesi’ne girdi, 1990 yılında iyi derece ile mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İslam Tarihi alanında yüksek lisans yaptı. 1993 de İzmir’in Kınık İlçesi, Poyracık Kasabasında öğretmenliğe başladı. 1996-98 yılları arasında Bitlis’te iki yıl görev yaptıktan sonra Sinop İline atandı. Halen memleketi Sinop’ta Öğretmenevi Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor.

Haber: Hamdi Gökçen

Editör: Vitrin Haber