Ayancık ilçesine bağlı Söküçayırı Köyü ilginç bir Hıdrellez şenliğine ev sahipliği yaptı. Kazanlar dolusu keşkeklerin yendiği şenlik sırasında köy konağında, çok sayıda eski tarım aletleri ile Çanakkale ve 2. Dünya savaşlarından kalma silahların yer aldığı sergi açıldı. 

Geleneksel Söküçayırı Hıdırellez Şenlikleri büyük bir katılımla yapıldı. Ayancık ilçesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta yer alan köyde günler önce başlatılan hazırlıklar ardından gerçekleştirilen şenliklere çok sayıda vatandaş katıldı. Dibek taşında keşkek dövülmesiyle başlayan ve kazanlar dolusu pişirilen yöresel keşkek yemeğinin ikram edildiği şenliklerde vatandaşlar bir araya gelerek hasret giderdi.

Bu yıl yapılan şenliklerde ayrıca bir ilk yaşandı. Anı zamanda koleksiyoner olan Köy Muhtarı Hasan Akın, yılların birikimi eserlerinin yer aldığı sergiyi müzeye dönüştürdüğü köy konağında açtı. İçesinde tarım aletlerinden, Osmanlı dönemine ait çeşitli silahların yer aldığı koleksiyon büyük ilgi gördü. Açılışı Muhtar Akın şenliğe katılan vatandaşlarla birlikte yaptı. 

250 ESER SERGİLENİYOR
Yaz boyunca açık kalacak olan sergi hakkında bilgi veren Koleksiyoner Muhtar Hasan Akın, tarihi niteliğe sahip eserlerin arasında Çanakkale ve 2. dünya savaşlarında kullanılmış silahların da yer aldığını söyledi. Muhtar Akın; "Bu yıl geleneksel olarak yapılan şenliklerimizde bir ilki gerçekleştirdik. Şenliklerimizi her yıl yapıyorduk ama sergi kısmını ilk kez gerçekleştirmiş olduk. Köy okulunu köy konağı yaptık ve bahçesini de restore ettik. Çanakkale ve ikinci dünya savaşından kalma silahlar ile eski tarım aletlerini burada sergiliyoruz. Bu eserlerin çoğunu yüksek köylerden topladım. Ayrıca kendim koleksiyonerim. Yaklaşık 16 yıllık birikimim bu eserler. Toplamda yaklaşık 250 eser sergiliyoruz. Osmanlı yatağan kılıçları, hançer, Kafkas kamaları, İngiliz ve Fransız askerlerine ait toplu tabancalar ve tüfekler de sergimizde yer alıyor" diye konuştu. 
 

Editör: Vitrin Haber