Sinop'ta mayıs ayında başlayan av yasağının ardından teknelerini karaya çeken balıkçılar, yeni sezon için hazırlıklarını sürdürüyor. Büyük balıkçılar 1 Eylül'de "Vira Bismillah" demeyi, amatör balıkçılar ise 15 Ağustos'ta çapari ile av yasağının sona ermesini sabırsızlıkla ve umutla bekliyor.

Sinop- Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği  Başkanı Ali Bayrak, teknelerin bakım ve onarımlarının büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Sezondan son derece umutlu olduklarını belirten Bayrak, göstergelerin palamutun oldukça bol olacağını gösterdiğini kaydetti. 

Palamutta boy yasağına dikkat!
Balıkçıların ilk olarak palamut için denize açılacağını kaydeden Bayrak; "Balık sezonu ayın 15 i itibariyle açılıyor, palamut sezonu başlıyor. Öncelikle oltayla avlama ayın 15'i tibariyle serbest oluyor. Tabiki 1 Eylül itibariyle de 'endüstriyel balıkçılık' diye tabir ettiğimiz gırgır avcılığı ve diğer teknelerin palamut avlanmalarına serbestlik getiriliyor. Bu da tabi ki öncelikle palamut için geçerli. Yalnız palamut ta boy yasağı var. 25 santimetrenin altında olan palamutları avlanması yasak. Yani avlanacak olan palamutlar tebliğde belirtilen ölçüler dahilinde, yani 25 santim ve üstünün avlanması serbestliği var. 

Bol bir sezon beklentimiz var. Görüntü onu gösteriyor.
Bunun yanında endüstriyel balıkçılık eylül itibariyle serbest bırakılıyor. Şu anda umutlu olarak bizim söyleyebileceğimiz Karadeniz'de genelde doğusunda ve batısında yavru palamutların bol olduğunu biliyoruz. Bu konuda bazı oltacılarımızın denize açıldıklarında palamut sürülerinin 'yağıntı' tabir ettiğimiz şekilde denizde avlandıklarını biliyoruz, görüyoruz. Ayın 15inden sonra palamutu oltayla avlayan büyük balıkçılarımız denize açılacaklar ve bir şekilde palamut balığını yemeğe başlayacağız. 1 Eylül itibariyle büyük tekneler avcılığa başlayacaklardır. İnşallah bereketli bir sezon geçeriz umudundayım. Ben bölge birliği başkanı olarak bu sene, palamuttan umutluyum. İnşallah bol olacağını da buradan söylüyorum, görüntü onu gösteriyor.

Geçen yıl zayıf bir sezon geçirdik
Geçen yıl pekiyi bir sezon geçiremedik, yani geçen yıl ölçü almak istemiyoruz. Yani bu sene inşallah daha eski yıllarda olduğu gibi iyi bir balıkçı olacağı umudu içerisindeyiz. Zaten umut olmadıktan sonra yaşamda olmaz. Umutluyuz inşallah bu sene iyi bir sezon geçirebileceğimizi düşünüyoruz. Geçen sezon biz bölgesel olarak palamut avcılığı konusunda yeterli avcılık yapamadık. Tabiki diğerleri için, yani hamsi için ve diğer balıklar için şimdiden bir şey söylememiz çok erken. Ancak; tabiki bunun başka etkenleri ve nedenleri var. Bu sene inşallah havalarda iyi gidiyor. Mevsiminde güzel geçeceğine, palamut avcıları için uygun olacağını düşünüyoruz. Bol ve yüzümüzün güleceği bir balıkçılık sezonunun geçirilmesini, kazasız ve belasız bir balıkçılık sezonunu Cenab-ı Hak'tan diliyoruz. Temennilerimiz ve dualarımız o yönde. Umutluyuz. İnşallah mahcup olmayacağız ve halkımıza, çoluğumuza çocuğumuza bu sezon bol bol balık yedireceğiz" dedi. 

4 bin kişi balıkçılıktan ekmek yiyor
Sezon hazırlıkların konusunda bilgi veren, Ali Bayrak; "Şuan da tabiki tekneler bakımlarını bitirip denize atılıyorlar. Hazırlıkları son aşamaya geldi. Ağlar tamir ediliyor, yapılıyor istifleniyor, yani denize hazır, çıkacak hale getirmeye çalışıyorlar, hazırlıyorlar. Büyük bir bölümümüz bu çabanın içerisinde. Tabi ki geç kalan, yetiştirilmeye çalışan, ağlarını teknelerini bakıma hazırlayan arkadaşlarımızın çalışmaları son hızıyla devam ediyor. Şu an teknelerimizde denize çıkar vaziyette. Arkadaşlarımız hazırlıyor, umutla bekliyoruz. Merkez ve ilçelerimize aşağı yukarı geçimini sağlayan 4 bin kişi var. Denizden direk ve indirekt olarak nasiplenen, hem balıkçı teknesi olarak soruyorsanız trol gırgır ve volici olarak en azından ilçelerimizle beraber 150-200 adet teknemiz denize çıkıp avlanacaktır. Merkezde şuan da ayın 15'i itibariyle olta avcıları amatör avcılar denize çıkıp avlanacak.  Bunlarda küçük tekne olarak şey yaparsa 100-150 tekne denizde oltayla avcılığa çıkacaklardır. Ama dediğim gibi profesyonel tabir ettiğimiz, endüstriyel balıkçı tabir ettiğimiz büyük tekneler, 1 Eylül itibariyle denize çıkacaklardır. Bunları sayısal olarak söylersek aşağı yukarı Volicilerle beraber 150 tekneye denize çıkıp avlanacaklardır. Büyük teknede en az bir tekne içerisinde 15-20 kişi çalışıyor. Voli teknelerde 5 kişi 6 kişi 7 kişi öyle çalışıyorlar. Yani büyük bir kesim bu sektörden ekmek yiyor. Umutla da  sezonun açılmasını umutla bekliyorlar. Umut ediyoruz iyi şeyler olur" diye konuştu. 

Fahrettin Aydın - Ersin Türkoğlu
Editör: Vitrin Haber