2013-2014 Eğitim-Öğretim yılının ders zili çalıyor ve yeni dönem başlıyor. Şehir merkezlerinde yaşayanlar için iyi okullar,iyi öğretmenler,iyi ek imkanlar nerede araştırılırken köy çocukları için en büyük nimet birleştirilmiş sınıflarda zamanında gelecek bir öğretmen olacaktır. Mesleğe yeni atanmış, hiç bir imkanın olmadığı bir köyde çalışmaya başlayacak olan öğretmen ise öğrencilerinden çok hayata tutunmaya çalışmak zorunda kalacak. Odun kes,soba yak,köpekten korun, yemek yap...

Zorlu yaşam koşullarının olduğu köylerde öğrenciler köylerine gelecek öğretmeni hasretle beklerlerdi. Dünyaya açılan ana penceleri ve ana vizyon kaynağı köy öğretmenleridir. Zorlu koşullarda misafirperver Sinop köylüsü imkanlarını zorlayarak öğretmene sonsuz kucak açar. 

1996-1997 eğitim-öğretim yılında Sinop ili Durağan ilçesi Kuzuluk Köyünde Müdür Yetkili Vekil öğretmenlik yaptım. İlçenin en uzak dağ köylerinden birisi olan kuş uçmaz,kervan geçmez Kuzuluk Köyünde o dönemde ulaşım ve iletişim imkanları neredeyse hiç yoktu. Köy Muhtarı Hamdi KAYIKÇI'nın evindeki tek telefon ve tek televizyon dünyaya açılan penceremizdi. Hiç bilmediğim zorlu dağ köyü hayatını o yıl doyasıya yaşadım. 

Şimdi uzun yıllar geçti ve bir çok imkanlar değişti,gelişti. Bir çok köyde en azından yüksek yerlerde cep telefonu çekiyor, çanak anten ve tv'ler ucuzlaşıp yaygınlaştı, isteyen evine ev telefonu ve internet bağlattırabilirken, bir çok köyün en azından ilçenin hafta pazarı günü köy dolmuşları var. Yine bir çok köyde su oluklardan değil artık çeşmelerden eve akıyor. Ama köylerin durumu şehirlerimize göre hala çok geri ve öğretmenlerimizin kültür şoku yaşamaları kaçınılmaz gerçek olacak.

Köy okullarına bu eğitim-öğretim yılında klasik değer vermenin ötesinde pozitif ayrımcılık yapılarak artı değer verilse ne iyi olur. Köy çocuklarımızdan o imkansızlıklar içerisinde Boğaziçi Üniversitesinin iddialı bölümlerini kazanan çocuklarımız var. Bu sayıyı daha da arttırmak ve köy çocuklarımızın da iyi yerlere gelmeleri ve iyi standartta yaşamalarını sağlamak ve ilimize daha fazla hizmet etmek için ezber bozmak zorundayız.

Bu uğurda köy öğretmenlerimizin de daha fazla sahiplenilmeleri ve onore edilmeleri gerekiyor. Eğitim camiasının isimsiz kahramanları köyleri gibi çokça yalnızlığa mahkum edilmesin.

Bu sene uzaktaki köylerimize,köy öğretmenlerimize ve köy okullarımıza alıcılarımızı daha fazla çevirip , daha fazla ilgilenelim.  Herhangi bir köy okuluna gidip edilecek bir ziyaret bile onlar için unutulmayacak anılara dönüşecektir.

Yeni eğitim-öğretim yılı köy öğretmenlerimiz ve köy çocuklarımız başta olmak üzere tüm öğrencilerimize,öğretmenlerimize ,velilere, tüm eğitim camiasına hayırlı olsun.