Sinop, kalkınmada değil ama vali değiştirmede rekora gidiyor.. Eskiden Sinop'a bir vali atanınca 4 veya 5 yıl kalır, hizmet etmeye çalışırdı.. Bir de eskiden atananlar il valiliğinden atanırdı.. Şimdi ise kaymakamlıktan valiliğe terfi ettirilerek geliyorlar. İnsanın aklına ister istemez şöyle bir soru geliyor: Acaba Sinop, vali yetiştirmede pilot bölge mi seçildi?.. İşte örnekleri.. Mustafa Hakan Güvençer, 22 Aralık 2008'de Aydın'ın Karatay İlçesi Kaymakamı iken Sinop Valiliği'ne atandı.. Dr. Ahmet Cengiz, 13 Aralık 2010'da Ankara Pursaklar Kaymakamı iken Sinop Valiliği'ne atandı.. Dr. Ahmet Cengiz'e ayrı bir parantez açıyorum. Bunu anlatacağım... Yavuz Selim Köşger, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü görevinde iken 2013'te Sinop Valisi olarak atandı.. Ve en son şimdi koltuğuna yeni oturan Yasemin Çetinkaya, Kayseri Talas Kaymakamı iken Sinop Valisi oldu.. Bunlar acaba hep tesadüf mü? Bir de kaymakamken vali olarak atananların Sinop'ta da fazla bir çalışması olmuyor.. Bazı valiler şehri tam tanımak üzereyken tekrar başka illere atanıyor..

Bu valilerin içinde Sinoplu ile iç içe olan Sayın Dr. Ahmet Cengiz vardı.. Diğer valilerin de ilimize hizmetleri vardır. Fakat Sayın Cengiz, halkın içinden biriydi sanki.. Sorunları köy köy ve kasaba kasaba gezerek bizzat yerinde görür çözmeye çalışırdı.. Sayın Dr. Ahmet Cengiz makamını halka açık tutardı.. "En büyük makam insanlık makamıdır.. Makam ve mevkiler insanlara hizmet etmek için vardır" derdi.. Vatandaşa vali apoleti ile değil sanki sıradan bir kişi gibi gider, sorunlarını dinler, çözümü  için de büyük çaba sarf ederdi.. Ne oldu Sayın Cengiz'e? Üç yıla yakın bir görevden sonra Mardin Valiliği'ne atandı.. Tabii onun için Mardin'e vali olmak güzel bir duygu idi ama Sinoplu için öyle değil.. Sayın Cengiz aynı çalışmasını Mardin'de de devam ettirdi ve uzun süredir valilerin gitmediği ilçelere ve beldelere gitti. Orada da halk ile iç içeydi.. Bunu bana Hürriyet Mardin Muhabiri Abimiz Adnan Avuka söyledi.. Sayın Avuka,  "Ben 70 yaşımdayım, bir çok vali ile çalıştım. Böyle bir valiyi ilk defa görüyorum. Sayın Cengiz, ayrı bir özellik taşıyor.. Vatandaşa vali gibi değil, sanki sokaktan biri gibi davranıyor, yerine göre vatandaşın koluna girip hal ve hatırını soruyor" dedi.. Böyle çalışkan valinin sonunu merak ederseniz söyleyeyim: Merkeze çekildi.. Yani merkez valisi.. İşte bu da siyasetin cilvesi..

Gelelim bizim valilere... Zeki Şanal, Sinop'a vali olarak atandı ve 6 yıla yakın görev yaptı.. Ayhan Nasuhbeyoğlu ise gelişiyle gidişi bir oldu.. 2000 yılında geldi 2001 yılında başka yere tayini çıktı.. Selahattin Başar; 1997-2000 yılları arasında valilik yaptı, yani 3 yıl.. İrfan Kurucu da 1993-1997 yılları arasında yani 4 yıl Sinop'ta vali olarak görev yaptı.. Şu dikkatimi çekti.. Sinop'a vali iken vali olarak atananlar, Nasuhbeyoğlu hariç; uzun zaman görev yapmışlar.. Acaba Kaymakam iken vali olarak atananlar iki yıl içinde niçin başka yerlere atanıyor.. Yani Sinop yeni valilerin tecrübe kazanma yeri mi?. Bırakın da bundan sonraki valiler bari Sinop için bir çalışma yapsın.. Onlar da herhalde kısa süre kalmak istemezler..Yazımı yazdıktan sonra Vekilimiz Sayın Mehmet Ersoy ile bir telefon görüşmem oldu.. Biliyorsunuz bu konu kendisinin de ihtisası.. Bir zamanlar o da valilik yapmıştı Yalova'da.. Sordum, "Niçin tecrübeli valiler değil de kaymakamlıktan veya bürokrat olanlar Sinop'a atanıyor" diye.. Sayın vekil de tabii siyaset adamı olduğunu gösterdi ve açıklamasını ona göre yaptı.. Sayın vekilin açıklamalarına katıldığım yerler de var katılmadığım yerler de.. Madem Sinop'u kültür ve turizm şehri yapmak istiyorsunuz  o zaman Sayın İçişleri Bakanı'na sesleniyorum.. Ne olur yeni valimiz Yasemin Çetinkaya bari "Mutlu Şehir"de mutlu bir çalışma yapsın ve biraz uzun süre kalsın.. "Mutlu Şehrin" Mutsuz valileri olmasın..