Sinop Valisi Hasan İpek 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda şu ifadeleri kullandı;

Ülkemizin, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan etmiş olması münasebetiyle, 1 Temmuz tarihini 91 yıldır “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlamaktayız.
Denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış olan Kabotaj Kanunu, denizciliğimizin daha da gelişip büyümesinde önemli rol oynamış, ülkemizin çağdaş medeniyetler düzeyine ulaşması amacıyla başlatılan kalkınma seferberliğine de büyük ivme kazandırmıştır. Limanlarımızda her türlü yük ve yolcu taşıma hakkını Türk bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına tanıyan bu kanun ülkemizin gelişme sürecinde ise önemli bir kazanım olarak tarihe geçmiştir.
 Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde denizciliğin geliştirilmesini amaçlayan Kabotaj Kanunu, aynı zamanda milletimizin denizlerimizdeki egemenliğinin sağlanması anlamında da büyük önem arz etmektedir.
İlimizin sahil şeridinin uzunluğu 110 kilometredir. Sinop’ta 2'si Balıkçı Barınağı, 1 adet Liman Tesisi (Si Port) olmak üzere 3 adet kıyı tesisi bulunmaktadır. Si Port Liman Tesisi Uluslararası Liman Tesisi niteliğindedir. Si Port Liman Tesisi daha çok Kurvaziyer gemi ile Ro-Ro gemilerine hizmet verebilecek niteliktedir. Limanımızda 302 adet Balık Avlama Teknesi, 23 adet Gezi Teknesi ve Ticari Yat, 295 adet Özel Tekne bulunmaktadır. 
Sinop Limanında denizcilik anlamında ağırlıklı olarak balıkçılık faaliyetleri yürütülmektedir. Denizden avlanan balığın önemli bir kısmının Sinop'tan karaya çıkartıldığı İlimizin denizcilik faaliyetlerinde ülkemizde önemli bir yere sahip olduğunun göstergesidir.
Bu duygu ve düşüncelerle, hayatını denizlerde kaybeden deniz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, köklü geleneği ve büyük bir tarihi geçmişi olan Türk denizciliğinin gelişiminde emeği geçenlerin ve tüm denizcilerimizin “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 91.inci Yıldönümünü kutluyorum.

 
Editör: Vitrin Haber