Sinop’ta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. 

Her yıl 8 Mart tarihinde kutlanan Dünya Kadınlar Günü, etkinlikleri Sinop Valiliği Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen çelenk sunma töreni ile başladı. Sinop Vali Yardımcısı Ekrem Yaman,  Sinop Barosu Başkanı Av. Hicran Kandemir, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Feridun Delen, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Melih Keleş, Gerze Kaymakamı Bülent Bayraktar, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Ali Çöpcü, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Ceyhan Demir, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Burcu Gürsu Çelik, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Yaşar Yılmaz, Çocuk Evleri Koordinasyon İl Müdürü Semra Özmeral,  kurum amirleri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Melih Keleş Atatürk Anıtına çelenk bıraktı. 

Törende bir konuşma yapan Çocuk Evleri Koordinasyon İl Müdürü Semra Özmeral konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu kadınına hitaben söylediği sözleri ile başladı. Özmeral; “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, konuşmama ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleri ile başlamak istiyorum. Dünyada hiçbir millet ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar gayret gösterdim diyemez. Ey kahraman Türk kadını sen omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” dedi.

8 Mart gününün kadın haklarının kazanılmasında nerelerden başlandığını ve bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanması için çok özel bir gün olduğunu belirten Çocuk Evleri Koordinasyon İl Müdürü Semra Özmeral, 8 Mart’ın dünya kadınları için önemine değindi. Özmeral; “İşçi kadınların çalışma saatlerini ve ücretlerinin düzenlenmesi amacı ile 8 Mart 1857 tarihinde Amerika Birleşik Devletlerinde başlattıkları mücadele bugün tüm dünyada, kadınların hayatın tüm alanlarında yaşadıkları ayrımcılığın ortadan kaldırılması için yapılan çalışmaların değerlendirildiği daha eşit bir dünyada yaşama isteklerinin simgesi bir gün haline gelmiştir” diye konuştu. 

CUMHURİYETİN TEMELLERİ ANADOLU KADINLARI İLE ATILDI
Tarih boyunca Türk kadınının hayatının her safhasında erkeklerin yanında her türlü sorumlulukları paylaştığının altını çizen Çocuk Evleri Koordinasyon İl Müdürü Semra Özmeral, Anadolu kadının cephede erkeklerle verdiği milli mücadelenin büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Özmeral; “Özellikle Kurtuluş Savaşı’nda mücadelenin her döneminde bu kutsal savaşa destek vermiştir. Kurtuluş Savaşında düşman işgaline karşı ülkesini canını ortaya koyarak koruyan, cepheye top ve mermi yetiştiren Anadolu kadını adını dünya tarihine kahramanlığı, cesareti ve fedakarlığı ile yazdırmıştır. Cumhuriyetimizin kuruluşu ve Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kadınlarımız çağdaş dünya kadınlarının sahip olduğu tüm kazanımları bir bir elde etmiş, bu doğrultuda modern Türkiye’nin kurulması doğrultusunda önemli bir misyon üstlenmişlerdir. Ülkemizde kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve kadının insan haklarının güçlendirilmesi konusunda yıl olarak 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun ile yasal düzenlemeler tamamlanmış, kadına yönelik şiddet, ev içi şiddet ile mücadele, şiddet mağduru, şiddet uygulamaya yönelik kişiye karşı tedbirler ve usul kuralları ayrıntıları ile yeniden düzenlenmiştir” dedi.

KADINLAR İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kadınların toplumda hak ettikleri yere gelebilmesi için çalışmalara devam edildiğini belirten Çocuk Evleri Koordinasyon İl Müdürü Semra Özmeral, bu konuda önemli girişimlerin gerçekleştiğini söyledi. Özmeral; “Bakanlığımız kadının statüsü genel müdürlüğüne bağlı 81 ildeki kadın konukevleri ile barınma ihtiyacı duyan kadınlarımıza hizmet vermektedir. Alo 183 hattı ile bizlere ulaşan kadınlarımızın sorunlarına 24 saat hizmet ile çözüm aranmaktadır. Toplumun temeli aile, ailenin temeli kadındır. Ülkemizin yükselmesi aile kurumumuzun, ailelerimizin yücelmesi kadınlarımız ile mümkün olacaktır. Türk kadınları olarak bizlerde toplumumuzda saygın ve seçkin bir yer istiyorsak üzerimize düşen görevi yerine getirmeli ve ülkemizin sorunlarını çözmede gerekli bilgi ile donanmalı ve neler başarabileceğimizi kanıtlamalıyız. Atatürk’ün açtığı yolda, ülkemizi yüceltmek için aydınlık yarınlara birlikte ulaşalım. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” diye konuştu. 
Yapılan konuşmanın ardından Valilik önündeki program kadınlara karanfil dağıtılması ile sona erdi.

Etkinlikler kapsamında kadın bir esnafı ziyaret eden protokol üyeleri burada Hatice Çiçeksever’in kaleme aldığı “Kahve molası” isimli kitabı inceledi. Burada katılımcılara kitabının tanıtımını yapan Hatice Çiçeksever, kadınlara en anlamlı değeri veren Atatürk’e minnettar olduğunu belirtti. Çiçeksever şunları söyledi; “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile bir kadın cafesinde bir araya gelmişsek bunu Atatürk’e borçlu olduğumuzu hatırlatmak isterim. Atatürk diyor ki; “Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür”. Kültür mirasına sahip çıkmayan toplumlar çağı yakalayamazlar. Bilgi ve iletişim çağı beraberinde kültür çağını getiriyor.          
Bu dönemde kadın çok önemlidir. Son bilimsel buluşlar diyor ki; "Kadın beyni iletişime yatkın olduğu için çağı kadınlar yakalayacaktır." Bilgelik mirası taşıyan kültürümüz diyor ki; "Erkekte bir his, kadında 40 his vardır. Erkek kırk yılda, kadın kırk günde erermiş." 
Cumhuriyet tarihinde Sinop'un ilk kadın Valisi olan Sayın Yasemin Özata Çetinkaya'nın destekleriyle bu kitap hayata geçirildi. Kendisi bu özel gün nedeniyle il dışında olduğu için gelemediler. 

Atatürk'ün Kültür Mirası adına, Sinop'un yaşanmış değerlerini canlı tutmak adına yaptığı bu destekten dolayı kendisine tekrar teşekkür ediyorum. Vefa ve dostluk gelişmiş kültürlerin göstergesidir. Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül bir dost ister kahve bahane. 
Ben Türkiye'nin ilk Kahve Koleksiyoneriyim. Bu çalışmam Sinop-Samsun-New York-İstanbul-Sinop olarak halkasını tamamladı. Koleksiyona Sinop'ta on yaşımda başladım, Samsun'da devam ettim. Amerika'dayken bir kahve kitabı yazma gereği duydum ve kitap 15 yıl bekledi. Nihayet Dünya kadınlar Gününde Bir Kadın Vali desteğiyle Sinop'tan doğdu. 
İnsan topluluklarından millet olmaz. Millet Kültür Birliği olan topluluklardan oluşur. O nedenle Atatürk'e layık olmak istiyorsak "Türkiye Cumhuriyetinin Temeli Kültürdür" diyen atamıza vefa borcumuz olduğunu unutmamalıyız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun.”
 
Editör: Vitrin Haber