Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda büyük bir katılımla gerçekleştirilen ve Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Karagöz’ün konuşmacı olarak katıldığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Seyitbilal Camii İmam Hatibi Selahattin Başkaya’nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan il Müftüsü Mustafa Erkan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2016 yılı ’Kutlu Doğum Haftası’nda ’Hz. Peygamber, Tevhid ve Vahdet, Gelin Birlik Olalım’ konusunun ele alınması kararlaştırıldığını söyledi. Müslümanların  bugün Peygamberimiz sav’i yeniden okumaya, yeniden anlamaya çok ihtiyacının olduğunu ifade eden İl Müftüsü Mustafa Erkan; “Onun getirdiği değerlerden ne kadar uzaklaştığımızı hep birlikte acı acı yaşıyoruz. Tevhid ilkesi Hz. Adem as’den, Resulü Ekrem sav’e kadar , bütün Peygamberlerin yeryüzüne getirdiği en büyük inanç ilkesidir. Rabbimizin varlığı ve birliği sadece soyut bir inançtan ibaret değildir. Tevhid aynı zamanda bir düzenleyici ilkedir, bir varoluş felsefesidir, bir yaratılış gayesidir. Tevhid, yeryüzündeki kainattaki ahenktir. Nasıl ki 14 asır önce Sevgili Peygamberimiz geldi ve insanlığı diriltti ise gelin biz de insanlığı diriltmek için yeniden birlik olalım. Nasıl ki sevgili Peygamberimiz 14 asır önce geldi ve insanlığı yaşattı ise biz de insanlığı yeniden yaşatmak için ve insanlığı yüceltmek için gelin birlik olalım” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çektinkaya'da, İnsan dair bütün güzellik ve ahlakı erdeme sahip güzellikleri bünyesinde bulunduran sevgililer sevgilisi Hz. Muhammed Mustafa Sav alemlere rahmet olarak dünyayı şereflendirmesinin insanlığı hakikatin ışığı ile aydınlatmasının üzerinden tam 1445 sene geçti.14 Asırdır insanlık onun güzel ahlakı merhameti kalplere ve akıllara şifa veren örnek hayatı ışığında bir arada hayata tutunmaya çalışıyor. Peygamber Efendimiz Sav.in bu çizgisinden ayrılanların peygamber Efendimizin barış hoş görü ve şefkatinden nasibini alamayan coğrafyalarda kan gözyaşı ve acı hiç dinmiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’mız her sene en güzel örneğini peygamber Efendimizin hayatında bulan günümüz insanlığı için çok önemli değerleri ana tema olarak seçerek , bir hafta bu temayı işleyerek, insanlara anlatıyor, kendimize gelmemizi bu haftayı vesile kılıyor.  Bu yılkı konumuz da “Hz. Peygamber Tevhid ve Vahdet’dir. Ülkemizin içinde bulunduğu bu zor günler de Vahdeti anlamak Allah’ın Varlığını birliğine inanmak aslında en çok ihtiyacımız olan husustur. Eşi ve Benzeri olmayan Allah’ın bir ve tek yaratıcı olduğuna iman etmemizi anlatan tevhid, Dinimiz İslam’ın en Temel ülküsü Kur’an ve sünnetin Ruhu bütün peygamberlerin gönderiliş gayesidir. Vahdet anlayışı da toplumumuzun birliğini beraberliğini yardımlaşmayı ve dayanışmayı ifade etmektedir. Dinimiz İslam’da çok önemi yeri olan vahdet ve Tevhid anlayışına yakın olmanın ülkemizin bir tarafında yaşanan ve bütün ülkede kendini hissettiren sıkıntılarla dolu bu zorlu süreçte milli birlik ve beraberliğe tesisinde önemli bir etkendir” dedi.
Tasavvuf Musıkisi Korosu tarafından sunulan konser, izleyiciler tarafından beğeniyle takip edildi. 

Yapılan konuşmalar ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Karagöz, "Hazreti Peygamber Tevhid ve Vahdet" konulu konferansını sundu. “Tevhit, Allah'ın birliği demektir. Vahdet'te, Ümmet-i Muhammed'in birliği demektir. Bu senenin Kutlu Doğum konusu olan Tevhit ve Vahdet deyince bizleri yaratan Yüce Rabbimizin tekliğini, birliğini ve son Peygamber HZ. Muhammed (SAV) Ümmetinin birliğini ve beraberliğini kast etmiş oluyoruz.
Konuşmasında İslam ümmetinin birlik ve beraberliğe duyduğu ihtiyacın altını çizen Karagöz, “Bu yıl Hz. Peygamber, Tevhid ve Vahdet arasındaki ilişkiyi ela almaya karar verdik. İnsanlığı yüceltmek, diriltmek, yaşatmak için ve insanlığı yüceltmek için 'gelin birlik olalım çağrısında bulunuyoruz. Çağrımız öncelikle bütün insanlığa. Sevgili peygamberimizin bütün insanlığa çağrısını kutlu doğum ikliminde yenilemeye çalışıyoruz" dedi.
Doç. Dr. İsmail Karagöz, bugün İslam dünyasının yaşadığı en büyük sorun olarak da Tevhidin, insanı, tarihi, varlığı, toplumu, kültürü, kainatı, medeniyeti yorumlayan bir ilke iken birilerinin eliyle sadece soyut bir inanca, başkasını tekfir eden bir ideolojiye dönüşmesi olduğunu kaydetti.

“Her şeyden önce insanlar arasındaki ayrımcılık, doğu-batı ayrımı, ırk, cinsiyet, statü ayrımcılığı bütün insanlığı hala kuşatmış vaziyette. Tevhit ve Vahdet arasındaki ilişkiyi, gelin birlik olalım çağrısını bütün insanlığa yaptıktan sonra, elbette bir de bölgesel ölçekte, bütün İslam alemine sevgili peygamberimizin çağrısını yenilemek istiyoruz bu hafta vesilesiyle. Bütün Müslümanlara çağrı; biz Müslümanların da bugün sevgili peygamberimizi yeniden okumaya, anlamaya ihtiyacımız var. Onun getirdiği değerlerden ne kadar uzaklaştığımızı hep birlikte görüyoruz.ve neticesini çok acı yaşıyoruz. O yüzden ayrımcılık ifade eden söylemleri bir kenara bırakarak Rabbimizin Kur’an-ı Kerim de buyruduğu gibi “sizin birbirinize üstünlüğünüz ancak takva iledir. O yüzden Cenab-ı Hakka kul olmak ve onun Rasülü Hz. Muhammed Mustafa sav  ümmet olmak için var gücümüzle çalışalım .Gelin birlik olalım. “dedi.
Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya’nın Konuşmacı Doç. Dr. İsmail Karagöz’e Sinop iline özgü kotra takdiminin akabinde protokole kitap ve gül takdimiyle program sona erdi.
 
 
Editör: Vitrin Haber