Cumhuriyet'in kuruluşunun 94. yıl dönümü kapsamında iskele meydanında gerçekleştirilen kutlama programına Sinop Valisi Hasan İpek, AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Belediye Başkanı Baki Ergül, Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar, Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Halil Altıntaş, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törenler, Vali Hasan İpek ve Belediye Başkanı Baki Ergül’ün tören alanına gelişi ve vatandaşları selamlamasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden törende konuşan Vali Hasan İpek, tüm Sinopluların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı. 

Törende bir konuşma yapan Sinop Valisi Hasan İpek; “Cumhuriyetimizin ilanının 94. Yıldönümünü milletçe büyük bir coşku ile kutluyoruz. Birinci dünya savaşının ardından yurdumuzun dört bir yanı itilaf devletleri tarafından işgal edilmiş, milletimizin özgürlüğü elinden alınmıştı. Bu vahim durum karşısında ulu önder Atatürk vatanımızı düşmanlardan kurtarmak için 19 Mayıs 1919 da Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatmıştır. Genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle, tek vücut, tek yürek olan Türk milleti tüm imkânsızlıklara rağmen destansı bir mücadele ile vatan topraklarını düşmanlardan temizlemiş ve özgürlüğüne kavuşmuştur. Verilen bu büyük mücadelenin ardından Türk milletinin karakteri ve geleneklerine en uygun yönetim biçimi olan cumhuriyet yeni Türk devletinin yönetim biçimi olarak ilan edilmiştir” dedi. 

CUMHURİYET ULU ÖNDERİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TARAFINDAN BİZLERE BIRAKILAN EN KIYMETLİ VE EN BÜYÜK MİRASTIR
Tam bağımsızlık ve milli egemenliğine dayanan cumhuriyet rejimi demokrasinin, özgürlüklerin ve eşitliğin teminatıdır. Cumhuriyet rejiminde halktan daha büyük bir güç yoktur diyen Vali Hasan İpek konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;  “Cumhuriyet ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizlere bırakılan en kıymetli ve en büyük mirastır. Bugün ülkemiz büyük atılımlar gerçekleştiren, dünya politikasında ve ekonomisinde söz sahibi olan sürekli büyüyen ve gelişen bir ülke konumundadır. Geçmişte olduğu gibi bugünde ülkemizin gelişmesinden ve güçlenmesinden rahatsız olan, ülkemizi bölmek ve yok etmek isteyen güç ve şer odakları hain eylemler gerçekleştirmektedirler. Bunların en büyüklerinden bir tanesi 15 Temmuz hain darbe girişimidir. 
 Devletimizin içerisine sızmış, FETÖ silahlı terör örgütü bizim tanklarımızla, helikopterlerimizle, uçaklarımızla 250 vatandaşımızı şehit, 2193 vatandaşımızı yaralayarak gazi olmasına sebep olmuştur. Başta, Sinoplu şehidimiz Ömer Can Açıkgöz olmak üzere tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine Sinop Valisi olarak başsağlığı diliyorum. Gazilerimizi de minnetlerimle birlikte geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ayrıca; PKK, PYD, YPG gibi ırkçı, faşist ve milletimizin kan düşmanı hainler dış güçlerin desteği ile bölücü terör faaliyetlerine devam etmektedirler. 
 
Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak hiçbir hain terörist kalmayıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir. Bu mücadelemiz sadece sınırlarımız içinde değil sınırlarımızı ötesinde de kararlılıkla sürdürülmektedir. Kutsal ve adını barıştan alan dinimizi kullanarak terör eylemi gerçekleştiren DEAŞ terör örgütü de masum halkımızı hedef almaktadır. Bu hain terör örgütü ile de yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da başarılı mücadelemiz devam edecektir. Bu güç ve şer odaklarının hain emellerine ulaşamamaları için cumhuriyetimizin kuruluşunda olduğu gibi tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak ülkümüzle milli birlik ve beraberliğimizi, ülke bütünlüğümüzü sonuna kadar koruyacağız.

YÜREĞİNİZDEKİ VATAN SEVGİSİ VE MİLLETE HİZMET AŞKI DAİMA TAZE KALSIN
Sinoplulara ve öğrencilere seslenen Vali İpek; “Yüreğinizdeki vatan sevgisi ve millete hizmet aşkı daima taze kalsın” dedi. 

Atatürk'ün “Öğrenmeden, çalışmadan, yorulmadan rahat kazanma yollarını usul haline getiren milletler önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonrada istiklallerini kaybetmeye mahkûmdurlar” sözünün asla unutulmaması gerektiğini vurgulayan İpek sözlerine söyle devam etti; “Cumhuriyetimizin 94.yıldönümünde, Karadeniz sahil yolu ile duble yoldan Samsun'a 1,5 saatte ulaşıyoruz. Üniversitemiz kuruldu ve 10 bin öğrenci sayısını aştık. Devletine sonuna kadar bağlı ülkenin en mutlu şehri Sinop olarak daha fazlasına layık olduğumuzu bilerek hizmetlerinin daha da büyüklerini, Avrupa'nın 7. Dünya'nın 18.büyük ekonomisi haline gelen Türkiye Cumhuriyeti devletimizden istemekteyiz ve beklemekteyiz.  Sözlerime son verirken, Cumhuriyetimizin 94. Yıl dönümünde birlik ve beraberliğimizin en üst noktaya çıkmasını temenni eder, hepinizin Cumhuriyet Bayramını en içten dileklerimle kutlar, sizleri sevgi ile kucaklar, saygı ile selamlarım.”

Yapılan konuşmanın ardından öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni Askeri geçit ile öğrenci gruplarının geçişleri, resmi ve sivil araçların geçit törenleri ile son buldu.  

 
Editör: Vitrin Haber