Boyabat’ta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında konferans ve Türk halk müziği konseri düzenlendi.
 
Bir düğün salonunda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Vali Yasemin Özata Çetinkaya, kadınların toplumun yarısını teşkil ettiklerine dikkati çekti. Ülkenin gelişmesi ve diğer ülkelerle rekabet edebilmesi için kadınların sosyal hayatın içerisinde yer almaları gerektiğine işaret eden Çetinkaya, şunları söyledi:
"Türk kadınının toplumdaki yerini hep birlikte hatırlamak ve herkese hatırlatmak istiyorum. Ben biliyorum ki Boyabat'ın yerleşime açıldığı ilk günden beri kadınlar hep erkeğinin yanında olmuş, hayata dair ne varsa onunla yaşamış. Eğitimden iş hayatına, sosyal yaşamdan siyasete kadar mevcudiyetini ortaya koymuştur. Aslında Boyabatlı kadınlarımız Türkiye'ye örnek olmuştur. Ben de bir kadın vali olarak böyle güzel bir etkinlikte sizlerle bir araya gelmekten mutluluk ve onur duydum"

Kaymakam Ümit Hüseyin Güney ise tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak, "Bizler toplum olarak kadının hak ettiği saygınlığı yaşaması için her türlü katkıyı sağlamalıyız.  Bu konuda kararlı tutumumuzu ortaya koymalıyız. Bunu yasalarla korumamızın yanında kültür haline getirip içselleştirmemiz gerektiği konusunda da hiç şüphe yok" dedi.

Konuşmaların ardından Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Barlak tarafından "Türk İslam Tarihinde Kadının Yeri ve Önemi " konulu konferans verildi. Barlak konuşmasında Türk kültüründe kadınların her zaman erkeğiyle eşit, tek eşli, kendisine değer verilen ve saygı duyulan bir varlık olduğu gibi erkeği ile arasında herhangi bir toplumsal statü farklılığı taşımadığını belirtti. Türklerin İslam’ı kabulü ile birlikte kadına verilen değerin ve kadının ailedeki öneminin artarak devam ettiğini sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Yasemin Barlak, Anadolu’yu fetih ile birlikte Anadolu da yerleşik kültür olan Bizans ve Rum Kültürünün etkisi altında kalındığını ifade etti. Barlak, Söz konusu kültürel etkileşim sonucu Türk-İslam kültüründe kadının toplumsal konumunda meydana gelen farklılaşmanın kültür de hiç yeri olmamasına rağmen çok eşliliğin ve kadınlarımızın toplumsal statülerinin farklılaşmasının toplum hayatında yerini aldığını belirtti. 
Etkinlik, Sivas Devlet Halk Müziği Korosu tarafından verilen konserle sona erdi. Programa Durağan Kaymakamı Turan Soğukoluk ile belediye başkanları ve diğer ilgililer de katıldı.

AA
 
Editör: Vitrin Haber