Sinop Mübadele Derneği, İkinci Dünya savaşından sonra yaşanan nüfus mübadelesi ile Sinop’a yerleşen ve hala hayatta olan son mübadil ile bir araya geldi. 

İkinci Dünya savaşından sonra 1923-1924 Nüfus Mübadelesi ile Sinop İline yerleşen yaklaşık 1200-1500 Mübadilden bugün hayatta tek yaşayan Mübadil Ahmet Gürleyen’e Sinop Mübadele Derneği ulaştı.
Duygulu anların yaşandığı buluşmada konuşan Sinop Balkan Halkları ve Mübadele Derneği Başkanı Kenan Aral, kurulduğu günden bu güne kadar öncelikle Sinop İl ve İlçelerinde yaşamakta olan Mübadillerin tanışması, kaynaşması, örf, adet, gelenek ve göreneklerini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için çeşitli etkinlikler düzenleyen Sinop Balkan Halkları ve Mübadele Derneği yönetim kurulu üyelerinin her yaptığı organizasyonla başarılı çalışmalara imza atarak kalıcı izler bıraktığını söyledi. Birinci kuşak olarak tanımlanan ve Yunanistan’ın Sarışaban Kasabasından 1924 nüfus Mübadelesinde 3 yaşındayken, önce Sinop Merkez Hacıoğlu köyüne daha sonra da Merkez Kefevi Mahallesine yerleşen 94 yaşındaki Ahmet Gürleyen’e ulaştıklarını belirten Aral; “Dernek olarak birinci kuşak Sinop İlimizde yaşayan tek mübadil büyüğümüz Ahmet amcamızı bulmak kendileri ile konuşmak bizleri son derece mutlu etti ve sevindirdi. Dernek Yönetimi olarak kendisini ve ailesini ziyaret ederek eski mübadele günleri, yaşanan sıkıntı ve zorlukları konuşup, atalarımızı ve büyüklerimizi yad ederek çok güzel hoş sohbetler yaptık” dedi. Yapılan sohbetlerde duygulu anlar yaşadıklarını da belirten Başkan Kenan Aral; “Hayatta tek yaşayan Mübadil Ahmet Gürleyen amcamızın bizim emanetimiz olduğunu yaşamı süresince kendisine dernek olarak her türlü yardım ve desteğimizi sürdürecek ve sık sık ziyaretine geleceğiz” diye konuştu. 
 
Editör: Vitrin Haber