Sinop’ta eski Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nin bulunduğu alana Sağlık Kompleksi yapılması için başlanan temel kazısında tarihi kalıntıları rastlandı.

İki ayrı noktada çıkan tarihi kalıntılar sebebiyle inşaat çalışmalarına bir süre ara verildi.

Anıtlar Yüksek Kurulu uzmanlarının alanda yapacağı incelemenin ardından yapının tarihi olup olmadığı, kaç yıllık olduğu ve ne amaçla yapıldığı ortaya çıkmış olacak. İnşaat alanının orta alanında yer altında devam eden eski bir havalandırma ya da kanal olduğu tahmin edilen bir yol bulunurken diğer noktada amphora olduğu tahmin edilen parçalar görülüyor.

Konu ile ilgili Sinop Valiliği’nden yapılan açıklamada, “İlimiz, merkez ilçe, Yeni Mahalle, 40 ada 36 parselde yapılması planlanan Sinop İl Sağlık Kompleksi ve Otoparkı temel hafriyatı, Samsun Koruma Bölge Kurulu’nun ilgili kararı gereği Sinop Kültür ve Turizm Müdürlüğü denetiminde sürdürüldüğü sırada parselin muhtelif kısımlarında korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür varlıkları açığa çıkmıştır. Kültür varlığı çıkan kısımlarda iş makinesi ile sürdürülen hafriyat geçici olarak durdurulmuştur. İş makinesi gerektiren çalışmalar, Kültür varlığı saptanmayan alanda Müze Müdürlüğü denetiminde sürdürülecektir. Söz konusu kültür varlıklarının mahiyetinin ve yayılım alanının tam olarak saptanabilmesi için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden kurtarma kazısı izni ve ödenek talep edilmiştir. İzin ve ödenek ile gerçekleştirilecek çalışmalar sonucunda Müze tarafından hazırlanacak rapor ilgili kurumlara iletilecektir” denildi.

İHA




Editör: Vitrin Haber