Sinop’un Dikmen ilçesinde yol çalışması sırasında Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen mezarlar ortaya çıktı. 

Sinop’un Dikmen ilçesi Kerim köyü Eski Cuma Mahallesi’nde (Adı Güzel sınırı) devam eden karayolu çalışmasında mezarlar ve kilise kalıntıları bulundu. Şantiye çalışanları duble yol için kazı yaparken, kepçe operatörü önünde farklı bir yapı olduğunu gördü. Bunun üzerine iş makinesini durdurarak hemen yetkililere haber verdi. Şantiye yetkilileri, durumu Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bildirdi. Çevre sakinleri, “Burada çok eskiden beridir bir kilise olduğu konuşulurdu. Kral mezarı ve kilise olduğu tahmin ediliyor” dedi. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Sinop Kültür ve Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun, bulunan kalıntıların Roma dönemine ait olabileceğini ifade etti. Tosun, “Dikmen ilçemiz sınırları içerisinde yapılan yol çalışmaları sırasında mezar tomozlarına ve bir yapı kalıntısına rastlandı. İnşaat çalışmaları durduruldu ve bize haber verildi. Biz de hemen bölgeye ekip sevk ettik. Yapılan ilk tespitlere göre burada bir mezar kalıntılarının, mezar tomozlarının olduğu ve tanımlanamayan bir kilise kalıntısının olabileceği konusunda şüpheler var” diye konuştu. 

Bir yapı topluluğunun temellerinin bulunduğunu söyleyen Tosun, “Bu aşamada hemen yol çalışmasını durdurduk ve yolun devamında çalışmanın devamını istedik. Yol çalışmasını da çok fazla sekteye vurmasını istemiyoruz. Cuma günü süratle bakanlığımıza ulaştık, bakanlığımızdan aldığımız emirle bugün bölgeye ekiplerimizi sevk ettik ve çalışmalara başladık. En kısa sürede sonuç aldıktan sonra durumu Anıtlar Kurulu’na ileteceğiz. Anıtlar Kurulu’ndan çıkacak kararlar doğrultusunda da yol ekseni mi değişecek yoksa biz kalıntıları mı taşıyacağız bu konuya kurul karar verecek” şeklinde konuştu. 

Tosun, ilk belirlemelere göre kalıntıların Roma dönemine ait olduğunu düşündüklerini sözlerine ekledi. 


İHA-Deniz Özen


Editör: Vitrin Haber