Sinop’ta yapılan araştırma sonucu kadınların erkeklerden daha fazla kütüphaneye gittiği ve kütüphanede bulunan kitap sayısının il nüfusunun neredeyse iki katı olduğu ortaya çıktı. 

51. Kütüphane Haftası dolayısıyla Sinop Dr. Rıza Nur Kütüphanesi ile ilgili yapılan araştırmada kadınlar erkeklere oranla daha fazla kütüphaneye gittiği ve kütüphanede bulunan kitap sayısının il nüfusunun neredeyse iki katı olduğu belirlendi. Tarihi Dr. Rıza Nur Kütüphanesinde envanter kayıtlarından alınan bilgilere göre, çocuk kitabı sayısı 12 bin 152 iken, yetişkin kitabı ise 50 bin 299, toplamda ise 62 bin 451 adet kitap bulunuyor. 

Dr. Rıza Nur Kütüphanesi Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, 2014 yılında kütüphaneden yararlananların sayısı erkek çocuk bin 765, kız çocuk 2 bin 473, yetişkin erkek sayısı 2 bin 161 olurken, kadınların sayısı ise 2 bin 584 olduğu öğrenildi. Bu rakamlara göre Sinop’ta kadınlar erkeklerden daha fazla kütüphaneden yararlanıyor. 2014 yılı verilerinin diğer yıllara nazaran çok düşük olduğu, bunun sebebinin ise yapılan yenileme çalışmaları esnasında kütüphanenin uzun bir süre kapalı olması. 2013 yılında kütüphaneden yararlananların sayısı yaklaşık olarak 40 bin kişi civarında olduğu belirtildi.

Sinop için tarihi bir öneme sahip olan Dr Rıza Nur Kütüphanesi 1902 yılında iki Rum kardeş tarafından yapılmış ve binayı satın alan Dr. Rıza Nur tarafından uzun yıllar boyunca ev olarak kullanılmış. Milletvekili, bakan ve barış elçisi gibi sıfatlarıyla da bilinen Dr. Rıza Nur Bey’in bir bölümünü kütüphane olarak kullandığı evi 9 Ekim 1924’te öğleden sonra, 4 bin 296 adet kitap ve bir kütüphane için gerekli bütün eşyaları ile birlikte resmi kişilerin ve halkın katıldığı toplulukla hizmete açıldı ve halen hizmet vermeye devam ediyor.

İHA


Editör: Vitrin Haber