Türk şiirinin önemli isimlerinden Ahmet Muhip Dranas’ın Erfelek ilçesinde ki köyünü ziyaret eden sanatseverler, kaynaklarda ki yanış bilgi nedeniyle köyde saatlerce ünlü şairin mezarını aradı. Mezara ulaşamayan sanatseverler, önemli bir yanlışı düzeltti. 
 
Hece vezninin önemli temsilcisi ve ‘Fahriye Abla’ şiirinin sahibi Ahmet Muhip Dranas’ın tüm kaynaklarda 21 Nisan 1980 yılında öldüğü ve vasiyeti üzerine Sinop’un Salı Köyünde toprağa verildiği bilgisi Gerzeli sanatseverler tarafından çürütüldü. Aslında Sinop’ta meftun bulunan ünlü şairin kabrinin köyde olmadığını, köyde yaşayan bazı akrabaları ve köylülerin de bilmediği ortaya çıktı.
 
Gerze Şiir Sevenler Kulübü üyeleri Dr. M. Emin Dinççağ ve Mesut Belovacıklı ile bir grup sanatsever gittikleri, bir çok kaynağı rehber alarak ünlü şairin mezarını ziyaret etmek istedi. Bunun için Erfelek ilçesine bağlı Salı köyüne giden kulüp üyesi sanatseverler Emine Mahallesi’ne gittiğinde şairin ağabeyi olduğunu öğrendikleri Mehmet Dranasın mezarını buldu. Ancak, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Ahmet Muhip Dranas’a ait mezarı uzun süre arayan sanatseverler, şairin amca çocuklarından birinin eşi olduğu öğrenilen bir bayan, şairin mezarının köyde olmadığını söyledi.
 
“Önemli Bir Yanlışı Düzelttik”
Sanatseverlerden Dr. M. Emin Dinççağ, böylece kaynaklarda ki bir yanlışın daha düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Dinççağ; “Kestane ağaçları arasından, her çeşit meyve ağacının süslediği dar bir yoldan ulaştığımız köyde çok az insanın yaşadığını gördük. Nüfusun büyük bir kısmının Erfelek’te veya Sinop’ta bulunduğu köyde kalanlardan, şairin mezarına ait bir bilgi net bilgi edinilemedi. Bölgede mezarlıkların dağınık olduğu görülürken, Emine Mahallesi mezarlığı, Salı Köyü Merkez Mahallesi mezarlığında yapılan araştırmada şaire ait mezar bulunamadı. Konu ile ilgili İl Kültür Müdürlüğü ve diğer kamu kurumlarından bilgi alarak, tekrar şairin mezarını ziyaret edeceğiz. Hece vezni ile yazılmış, pek çok güzel şiirin şairinin mezarının ziyaret edilmesinin bir amacı da unutulan kültür deeğerlerimizin hatırlanmasıdır” diye konuştu.


Editör: Vitrin Haber