Sinop Bilim Kültür ve Eğitim Derneği'nin 3.Halk Bilim Ödül Töreni 21 Mayıs'ta Sinop'ta gerçekleştirildi. Ödül töreninde Sinop Halk Bilimine Uluslararası katkıları nedeniyle Fotoğrafçı Volkan Atılgan ödüle layık görüldü; Tören'de duygu ve düşüncelerini gerçekleştirdiği projelerin felsefesini katılımcılarla paylaşan Fotoğrafçı Volkan Atılgan, ödüle layık bulunan çalışmalarının her birinin birbiri ile bağlantılı olduğunu söyledi. Atılgan; “Tarabalar, Sinoplu Rumlar, ''Oh olsun fenalıklara'', Valizimde Gurbet ve diğerleri. Tüm bunlar Sinop'un 8 bin yıllık bilinen tarihinin insan kesitleri toplumsal yaşamın şekilleniş biçimleri, göçler. Gelenler gidenler. Hiç bitmeyen bir geliş, gidiş, bir alışveriş. Sosyolojik zenginliğimizin tüm detayları” dedi. 

MUTLULUK FESTİVALİNİ DÜNYAYA KAZANDIRACAĞIZ
Türkiye’nin en mutlu şehri olan Sinop’ta 1-4 Eylül tarihleri arasında Uluslararası Mutluluk Festivali düzenlemeyi planladıklarını ifade eden Volkan Atılgan 1 Eylül Dünya Barış gününün ardından 2 Eylül tarihinin Mutluluk günü olarak kabul edilmesini sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Atılgan; “Sinop'ta hiçbir siyasi, dini, vb. görüşe dahil olmadan farklılık ve mutluluk oluşturmayı kendisine misyon edinmiş Sinop Güç Birliği Derneği ile İzmir Gaziemir belediyesinde doğan işbirliği, tüm dünya literatürüne 1 Eylül barış Gününün hemen ardından 2 Eylül gününü Mutluluk günü olarak kazıyabilmek için Türkiye'nin en mutlu şehrinin Mutluluğunu tüm Türkiye ve dünya ile paylaşabilmesi için  1-4 Eylül tarihleri arasında Uluslar arası Sinop Mutluluk festivalinin organizasyonunu düzenleyeceğiz” dedi. 

Sinop için yaptığı diğer çalışmaları hakkında da bilgiler veren fotoğraf sanatçısı Volkan Atılgan, bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonrada Sinop için çalışmaya devam edeceğini ifade etti. Atılgan; “Yaşadığımız kente değer ve katkı katabilmek için ilk olarak Ayancık Musiki cemiyeti ve Ayancık fotoğraf Amatörleri derneğini kurduk. Ardından da 2011 Yılında yaşadığım kentin kültürel, tarihi ve doğal mirasına sahip çıkabilmek adına yola çıktım. Ayancıklı ailelerin fotoğraf albümlerinden oluşan bir arşivden ortaya çıkan sosyo-kültürel tablonun zenginliği ve çeşitliliği ile var olan Tarabalar “ Bir Ayancık Belgeseli” dünyanın ilk gezici kent belleği sergisi olma unvanına da sahip olarak ilk şehir dışı sergisini  22 Eylül – 1 Ekim 2012 tarihleri arasında İstanbul,  Kadıköy Şirket-I Hayriye Sanat Galerisinde gerçekleştirerek ardından İzmir, Bursa, Ankara, İstanbul, Bodrum, Sinop, Almanya’ da büyük bir ilgi ile karşılanan sergiler ile Türkiye’yi ve Avrupa’yı gezdim.

Ardından Kentten ekonomik zorluklar sebebi ile Avrupa Ülkelerine göç etmiş insanların göç ve göç sonrası yaşadıkları, yaşamları ve geri dönüş hikayelerinden oluşan " Valizimde Gurbet" Sözlü tarih belgeselim var oldu.

Adım adım Sinop kent belleği Müzesinin kuruluşuna doğru gidilirken,  2-4 Eylül 2015 Tarihleri arasında Moskova’da düzenlenen UNESCO, ICOM ( Dünya Müzeler Birliği) CAMOC ( Kent Müzeleri Uluslar arası Komitesi) “Bellek ve Göç” temalı organizasyona  Sinop Kent Müzesi adına sunum gerçekleştirerek müze için ilk önemli adım atıldı.  

Bu adımın ardından ikinci aşama ise Kent Belleğine dâhil olan asırlarca Sinop’ta yaşamış olan Gayrı Müslim azınlıklara dair kayıtlara ve yaşamlarına kültürlerine ve kültürümüze olan etkilerine dair araştırmaların yapılması oldu. Kentte yaşamış olan en kalabalık Gayrı Müslim azınlık olan Rum’lara dair " Oh Olsun Fenalıklara" Sinop'lu Rumlar Görsel ve yazılı tarih araştırması oldu. Atina, Selanik ve Sinop'ta yapılan araştırmalar sonucu elde edilen yazılı ve görsel materyallerden oluşan bir kitap ve sergi 2017 yılının Ocak ayından itibaren Kamuoyu ile buluşacak.

Tüm bunlar devam ederken Sosyal sorumluluk projeleri olan Onların Gözünden 7-12 yaş fotoğraf eğitimi ve sergi-kitap çalışması 2016 Yılında Gaziemir belediyesinin düzenlemiş olduğu 23 Nisan uluslararası Çocuk Şenliğine Ödüllü karikatür sanatçısı Öğrencilerin de bünyesinde olduğu Sinop Güçbirliği derneği ile birlikte katıldık.
Aynı süreçte Sinop Belediyesinin de katkıları ile Ücretsiz olarak " Gidiisin, Göriisin, Döniisin" adlı Fotoğraf eğitimi ve fotosafarileri de organize ettik.
Sinop'ta kurulması planlanan Nükleer santrale karşı toplum bilinci oluşturabilmek adına Sinop Fotoğraflarından oluşan "Nükleer mi? Sinop'a mı?" sergisi 2015 yılının başlarından bu yana onlarca belediyede binlerce insan ile buluşarak Nükleer santral denilen şeyin nereye yapılacağı ve neleri yok edeceğine dair bir tohum ektik ziyaretçilerin belleklerine. Tüm bu projeleri ile Sinop'un tarihi, kültürel ve doğal mirasını korumayı ve tanıtmayı kendime misyon edindim” diye konuştu.


 
Editör: Vitrin Haber