Sinoplu fotoğraf sanatçısı Sertaç Çelik, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 10.National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışmasında ön elemeyi geçerek Uluslararası yarışmada sergileme almayı başardı.

Sinop'un Sualtı Dünyası isimli Görsel Kataloğunu hazırlayan, geçtiğimiz Nisan ayında Sinop Merkez ve Ayancık İlçesinde ilk Sualtı Fotoğraf Sergisi'ni açan, halen sualtı deniz kirliliği ile ilgili çalışmalarda bulunan Sualtı Fotoğrafçısı Sertaç Çelik, 10.National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda ön elemeyi geçerek Türkiye'den seçilen sayılı fotoğraflarla, Uluslararası yarışmada sergileme almıştır. Sinoplu fotoğraf sanatçısı objektifinden Sinop'ta gerçekleşen ve ender rastlanan doğa olayı; deniz soğuğunu fotoğraf severlerin beğenisine sunacak. 
Deniz Soğuğu (Upwelling); Deniz soğuğu rüzgârların etkisiyle denizin derinliklerindeki suların yüzeye çıkması olayı olup dünyada pek çok yerde gözlenen bir olaydır. Genel literatürde “upwelling” olarak isimlendirilir. Karadeniz’in tüm kıyılarında, İstanbul Boğazı’nda gözlenir. Sadece Sinop ve Boğaz’da balıkların kıyıya sıkışmasına neden olur. Boğaz’da balık kırgını olarak bilinir, Sinop’ta ise yazın kıyılarda 27 °C ye ulaşan su sıcaklığının aniden 6-8 °C ye düşmesine neden olduğu için “deniz soğuğu” olarak adlandırılır.
Deniz soğuğunda pek çok balık kıyılarda dar bölgelere sıkışır. İstavrit ve hamsi gibi balıklar yüzeyden akıp gider ve soğuktan fazla etkilenmezken Barbunya, İspari, sivri burun Karagöz, Eşkina gibi dip balıkları kıyılarda dar alanlara sıkışır, kayaların altlarına ve mağaralara sürüler halinde istiflenirler. Barbunya, Hamsi, İzmarit, İstavrit, İspari gibi küçük balıklar genellikle küçük manyat ağlarıyla ve kepçelerle avlanır. Karagöz ve Eşkina gibi taş balıkları ise dalarak zıpkınla avlanılırlar.
Editör: Vitrin Haber