Sinop Balkan Halkları ve Mübadele Derneği tarafından Sinop'ta ilk defa düzenlenen 'Etli Kazan Pilav Şenliği' büyük bir katılımla gerçekleşti. 

Orman İşletme Tesisleri Bahçeler mevkisinde düzenlenen ve Balkan Türk kültürüne has kazanlarda pişirilmiş etli pilav, lokma tatlısı ve ayran ikramında bulunulduğu programda oldukça renkli görüntüler yaşandı.

Amacımız geçmişimizle bağımızı güçlendirmek!
Programın açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Kenan Aral, sözlerine Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Muhacir ve Mübadil diye küçümsenenler, tarihin yazdığı savaşlardan en geriye kalanlar, yani düşmanla sonuna kadar dövüşenler; çekilen ordunun ri'cat hatlarını sağlamak için kendilerini feda edenler ve düşman karşısında kaçmak, çekilmek nedir bilmeyenlerdir" sözleriyle başladı. Etkinliği ilk kez gerçekleştirdiklerini belirten Kenan Aral sözlerine şöyle devam etti; "Derneğimiz 2014 yılı Kasım ayında kurulmasına rağmen çok kısa sürede istenilen üye sayısına ulaşarak dayanışma ve kaynaşmanın en güzel örneğini sergilemiştir. Derneğimizin kuruluş amacı Balkan ülkelerimizden gerek göç, gerekse mübadele yoluyla Sinop ilimize gelmiş olan vatandaşlarımızın gelenek ve göreneklerini, giysi ve mutfak kültürlerini, geçmişle olan bağlarını korumak, kimlik ve kültürlerinin devamını sağlamak, bilgilerini genişletmek, paylaşmak, toplumsal ilişkilerin ve dayanışmanın devamını sağlamak, gelecek nesillere ve kuşaklara anlatmak ve tanıtmaktır. Bu nedenle bizlerde 2. ve 3 kuşak mübadiller olarak geçmişimizle kültürel bağlarımızı koparmamak, örf, adet, gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak için bu tür etkinlikleri yaparak yaşatmak amacındayız" dedi.

Bafra Sürmeli Köyü Folklor ekibi davul zurna eşliğinde gösteri yaptığı programda, Balkan Türk kültürüne has kazanlarda pişirilmiş etli pilav, lokma tatlısı ve ayran ikramında bulunuldu. Pilav kazanlarının önünde uzun kuyruklar oluşurken, yerel sanatçılar tarafından verilen konserde katılımcılara renkli anlar yaşattı. Programda Türkiye Kızılay Derneği Sinop Şubesi'de açılan stantta vatandaşlara Kızılay Sodası dağıttı. 

Etkinliğe; Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, CHP Grup Başkan Vekili ve Sinop Milletvekili Engin Altay, Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, AK Parti Sinop Milletvekili Adayı Cengiz Tokmak, CHP Milletvekili adayları Barış Karadeniz ve Mustafa Acun, AK Parti İl Başkanı Ali Çöpcü, MHP İl Başkanı Ceyhan Demir, Demokrat Parti İl Başkanı Mustafa Denizci ile çok sayıda siyasetçi, bürokrat ile Samsun, Bafra, Alaçam, Yakakent, Tekkeköy, Gerze, Ayancık başta olmak üzere diğer ilçe ve köylerden çok sayıda dernek başkanı, yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. 
 
Editör: Vitrin Haber