Kayı romanlarıyla adını duyuran yazar Bekir Manav 3.Sinop Kitap Günlerini iple çektiğini söyledi.

Kitap fuarları sayesinde yeni yerler ve yeni insanlarla tanışmanın çok ayrı bir güzellik olduğundan bahseden yazar Manav sözlerine şöyle devam etti; “Bu sayede Sinop’u görmüş olacağım. Kitap fuarlarının ayrı bir güzelliğidir bu. Sinop’a ilk kez geleceğim ve bu gelişimiz de kitaplar sayesinde olacak. Bu benim için ayrı bir heyecan”.

Sinoplularla tanışmak benim için mutluluk verici
Sinop’u merak ediyorum, böylesine güzel bir etkinlikle Sinop’u anmak ayrı bir güzellik diyen Manav; “Sinoplularla tanışmak benim için mutluluk verici. Kitap fuarları sayesinde illeri tanıyoruz. Demek ki bu tarz fuarlar illerin ve coğrafyaların da tanınmasında etkin rol alıyor. Katılımcı yayıncıları inceledim, ciddi anlamda güzel yayıncılar geliyor. Çeşitlerle dolu bir kitap fuarı geçecek ben buna inanıyorum. Uzun bir yaz dönemi yaşadık, artık okullar açılıyor. Tüm aile ve öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap olabilecek bir fuar Sinop’a geliyor. Bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım” dedi. 

Çok kıymetli Sinoplu yazar ve eğitimciler var
Sinop ilinde çok kıymetli Sinoplu yazar ve eğitimciler olduğunu vurgulayan Manav; “Onlarla hem tanışmış olmak hem de onlarla bir etkinlikte bulunmak çok ayrı bir güzellik. Siyasi partisi, düşüncesi ne olursa olsun, bir ilin kalkınması için kitap fuarları düzenleyen belediyeler o ilin kültürüne ve edebiyat dünyamıza büyük katkılar sağlamaktadırlar. Bu anlamda bu etkinliği düzenleyen Sinop Belediyesine ve değerli Belediye başkanımıza teşekkür ederim. Bu etkinlikler genelde 8-10 gün civarı olur. Ama inanın o 8-10 günlük etkinliğin aylar süren stresi ve yorgunluğu vardır. Yazarları ve yayıncıları getirmek, onların ihtiyaçları doğrultusunda beklentilerini imkanlar ölçüsünde karşılamak, organizasyonunu yönetmek çok zordur. Tüm bu zorlukları göğüsleyen emek veren, Sinop Belediyesine, bu etkinlikler için emek veren eğitimcilere, yazarlara, Sinoplulara ve daha adını bilmediğim emekleri olan herkese ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi.

Sinop bir medeniyet şehri
Yazar Bekir Manav, “Yeni neslimiz Sultan Alaaddin, Osman Gazi ve Ertuğrul Gazi gibi şahsiyetleri maalesef çok az tanıyorlar. Ecdadı doğru şekilde tanıtmak ve anlamak adına yazmış olduğum kitaplarımı getireceğim. Atatürk’ü anlatan çeşitli kitaplarımızı getireceğiz. Sinop bir medeniyet şehri, kitap fuarıyla kültüre olan ilgisi de aşikar. İnşallah her renk katılımla bir bütünlük sağlanır,” diye konuştu. 

Neden kitaplarınız hep tarih üzerine?
 “Hedeflediğimiz bir kitle vardı. Hedeflediğimiz bir çaba, amaç vardı. Güzel bir amaç uğruna bu işe girdik. Bende kitabım çıksın yayınlayalım diye bir düşünceden ziyade vefa duygusundan yola çıkarak kitaplarımı yazdım. 
Edebiyat alanında üzüldüğüm ve hasret kaldığımız noktalar var. Bunların bir gün olup da ortaya çıkacağını düşünüyorum ki çıktığına da inanıyorum. Yaklaşık 6 yıldır yayıncılık sektöründeyim ve roman yazarıyım. Edebiyat aşığı bir insanım. Romanlarımı yazarken her zaman şu soruyla karşılaştım, “Hocam yazıyorsunuz ama yazdığınız şeyler bireysel şeyler, geçmişimizi tanımaya ihtiyacımız var. Bunun üzerine bir çabanız, çalışmanız var mı?” şeklinde okurlarımdan yorumlar aldım. 
Ben tarihi seven bir insanım ama tarihi roman yazmaya cesaretim olmamıştı. Tarihçi arkadaşlarımızla birleştik. Neler yapabiliriz diye tartışmalarda bulunduk. Bunun neticesinde tarihi romanları araştırdık. Türkiye’de tarihi roman açısından büyük bir eksikliğin olduğunu fark ettik. Türkiye’de çok az tarihi roman çıkar. Daha doğrusu ecdadı anlatan hedefi olan kitaplar azdır. Bu zor bir süreçtir, çünkü tarihi roman yazmak için hem edebiyatçı olacaksınız, hem de roman kabiliyetiniz olacak, aynı zaman da tarih bilginizin olması lazım. İkisi birleşirse tarihi roman yazabilirsiniz. Yoksa sadece bir edebiyatçı tarihi romanı yazmaya çalıştığında tarihi şahsı tanımıyorsa orada hatalı bilgiler vermiş olabilir. Roman okuyucuları eline romanı alıp, okuduğunda orada ki şahsiyeti gerçekten o olayları yaşamış gözüyle inanarak okur. Dolayısıyla tarihi romanda, ilgili şahsiyetin romanın kahramanına farklı bir misyon yüklerseniz o şekilde tanımış olurlar. Bunun önüne geçmek için tarihi romanda anlattığınız şahsiyeti doğru yazmamız gerekiyor. Ben de bu anlamda bu çizgide yazmaya çalışıyorum. Sinop fuarında çok sayıda tarihi kitaplar ve güncel eserlerle okuyucularımızın karşısına çıkmayı hedefliyoruz. Tüm Sinopluları bu fuara davet ediyorum” diye konuştu.
Tarihçi yazar Sinan Meydan’da 3. Sinop Kitap Günlerinin onur konuğu olacak. 
Sinop Kitap Günleri 15-22 Eylül tarihlerinde saat 10:00 – 22:00 arasında Bülent Ecevit Caddesinde ki Atatürk Anıtı önünde yapılacak olup, tüm kitap severleri 3. Sinop Kitap Günlerine katılmaya davet ediyoruz.


 
Editör: Vitrin Haber