Sinop'ta bazı sivil toplum kuruluşlarının ve duyarlı Sinopluların birlikteliğinde oluşturulan 30 Kasım Sinop Deniz Şehitleri Platformu tarafından düzenlenen etkinliklerin sonuncusu büyük bir katılımla gerçekleşti. 

Sinop Türk Ocağı'nın tarihi mekanında gerçekleştirilen ve Sinop Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Rasim Yaşar Tarakçı, 30 Kasım Sinop Baskını öncesi ve baskın sırasında yaşanan olayları anlattı. 

Program; Sinop'ta şehit edilen 2 bin 800 Osmanlı askeri için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Ardından 1853 Sinop Deniz Savaşı hakkında sunum gerçekleştirdi. Sinevizyon eşliğinde gerçekleştirilen konferansta konuşan Sinop Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Rasim Yaşar Tarakçı, 30 Kasım Baskını'nı hazırlayan sebepler ile baskın sırasında yaşanan trajediyi anlattı.

Sinopluların, baskını çok iyi tahlil etmesi ve gelecek nesillere aktarması gerektiğini vurgulayan Rasim Yaşar Tarakçı, "Benim yaşımda, ya da benden büyük insanların 'Biz Sinop'ta böyle bir hadiseyi duymadık' demesi kadar acı bir şey yok. Sinop'un her karış ve her milimetresi şehit kanlarıyla sulanmış bir Serhat şehri. Önemli bir şehir. 1856 Kırım anlaşmasından sonra önemini yitirmiş, ondan sonra da hapishane ve sürgünler şehri olmuş bir vilayetimiz. 30 Kasım Sinop Baskınını yeni nesillere, gençlerimize anlatmamız gerekiyor" dedi. 

İÇİMİZDEKİ HAİNLER O ZAMANDA BOŞ DURMADI

Tarihin tekerrürden ibaret olduğunu kaydeden Yaşar Tarakçı; "163 yıl önce Sinop'un yaşadığı en önemli 4 acıdan 3. sünü bu gün anlatmaya çalışıyoruz. Zaman zaman içimizdeki hainler, bu gün yaşadığımız FETÖ olayının bir benzerini, o dönemde de bizlere yaşattı. Tarihin tekerrürden ibaret olduğunu tekrar görüyoruz" diye konuştu.

Konferansa; Sinop Valisi Hasan İpek, Sinop Il Müftü Vekili Fatih Tavlaşoğlu, Ensar Vakfı Sinop Şube Başkanı Muhammet Başoğlu, Sinop Türk Ocağı Başkanı Metin Oktay Fındık, Türk Kızılayı Sinop Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Yakup Üçüncüoğlu ve Hakan Şimşek, Vitrinhaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Serhat Özşahin, anma platformunun diğer temsilcileri ile çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı. 

30 Kasım Deniz Şehitlerini Anma Platformunda, Sinop Eğitim Araştırma Geliştirme Derneği (SEARGED), Sinop Kızılay Şubesi, Sinop Türk Ocağı ve Ensar Vakfı Sinop Şubesi, Kuzey Yıldızı Spor Kulübü ve Vitrinhaber yer alıyor.
Editör: Vitrin Haber