Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Fatih Camii önemli bir tarihe tanıklık ediyor. Caminin bahçesinde Kırım Hanı Giray Hanın mezarı da bulunuyor. Araştırmacı gazeteci Hamit Puhaloğlu, bu camiye gerçekleştirdiği gezi sırasında daha önce gittiği Ukrayna’da bulunan Tatarlara seslendi. Puhaloğlu, “Sizin lideriniz Giray Hanın mezarı Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindedir. Ziyaret edin” dedi.

“LİDERLERİNİN MEZARINI GÖRMELERİ GEREKİR”

Gazeteci Hamit Puhaloğlu, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Fatih Camisi’ni ziyaret etti. Yaşayan bir tarih olan Caminin bahçesinde Tatarların lideri Giray Hanın mezarının bulunması Puhaloğlu’nun dikkatini çekti. Daha önceki dönemlerde akrabalarını aramak amacıyla Ukrayna’ya giden Puhaloğlu, “ Benim de soyumda Tatarlık var. Bu yüzden araştırmak istedim. Ukrayna’da yaşayan Tatarların mutlaka liderlerinin mezarını görmeleri gerekir” diye konuştu.

“TATARLARIN BU MEZARDAN HABERİ YOK”

Konu ile ilgili araştırma yapan Hamit Puhaloğlu, Ukrayna’da yaşayan Tatarlara seslendi. Ukrayna’da yaşayan Tatarların bu camiden habersiz olduğunun altını çizen ve liderlerinin mezarını ziyaret etmeleri konusunda mesaj veren Puhaloğlu , “1453 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethederken Edirne’den ordularıyla birlikte İstanbul’a giderken caminin olduğu yerde konaklamış. Daha sonra oraya cami yapmış. Bu caminin özelliği Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılmış olması. Burada aynı zamanda Tatarların lideri Giray Hanın mezarı da bu caminin bahçesinde yer alıyor. Giray Han Kanuni Sultan Süleyman zamanında Kırım halkının lideri. Bir devlet var Osmanlı Devleti ve Kırım Hanlığı var. Giray Han Osmanlıya bağlı ama Kırım bölgesinde bağımsız bir adam. Ukrayna’da da şu anda 400 bin Tatar var ve Tatarlar da burada Giray Hanın mezarı olduğunu bilmiyor. Tekirdağ ile Ukrayna arasında daha önce sizin aracılığınızla bir bağlantı yaptık. Çanakkale gazilerimiz Ukrayna’ya gitmişler ve Lviv’de 12 bin ile 16 bin arası Türk şehidi olduğunu dile getirmiştik. Bu şehitlerin de özelliği 15. Kolordu ve 57. Alay’ın askerleri olması. 57. Alay’ın merkezi de Tekirdağ olduğu için Tekirdağ’dan Galiçya’ya yani Lviv şehrine bir bağlantı kurduk. Yaşadığımız Lviv şehrinde de Tatarlar olduğu için ve Ukrayna’nın içinde de Kırım Yarımadası olduğu ve 400 bin Tatar ve Ukrayna’da yaklaşık 2 milyon Tatar olduğu için Tekirdağ’ın Tatarların ilgisini çekmesi gerekiyor” dedi.

“TEKİRDAĞ VE ÇORLU MARKA OLUR”

Puhaloğlu, liderin mezarına gerçekleştirilecek ziyaretlerin sadece Ukrayna için değil Tekirdağ ve Çorlu açıcından da önemli olduğunu belirtti. Bu sayede Tekirdağ turizminin de ivme kazanacağını vurgulayan gazeteci Tekirdağ ve Çorlu’nun marka olacağını kaydetti.
Puhaloğlu, “Örneğin bir turizm şirketi açılacak ‘Sizin lideriniz Giray Hanın mezarı Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindedir. Ziyaret edin’ diyeceğiz. Türklere de diyeceğiz ki ; ‘Atalarınız Çanakkale gazileri Lviv’de şehit olmuşlardır. Siz de ziyaret edin. Hem geliş turlarında Tatarlar Çorlu ve Tekirdağ’a gelecek. Türkler de buradan oraya gidince Galiçya ve Lviv’i, Çanakkale gazisi şehit atalarını ziyaret edecekler. Karşılıklı bir iletişim olacak ve bu sayede de Tekirdağ turizmi ivme kazanacak. Marka olacak” ifadelerini kullandı.

“TATAR MİLLETVEKİLLERİ DE ZİYARETE GELEBİLİR”

Türkiye ve Ukrayna arasındaki uluslar arası ilişkilerin de pekişeceğini aktaran Puhaloğlu, Ukrayna parlamentosunda Tatar milletvekillerinin yer aldığını ve onların da Çorlu’da bulunan Giray Hanı ziyaret edebileceklerini bu sayede siyasi, kültürel ve ekonomik gelişmelerin de yaşanabileceğinin altını çizdi.
Puhaloğlu, “En azından Türk Tarihinin unutulmuş bir yüzünü de bu topraklara kazandırmış oluruz. Bundan Çorluluların da haberi yok. Tekirdağlıların da haberi yok. Yapılacak ziyaretler aynı zamanda Türkiye ve Ukrayna arasında da uluslar arası ilişkilerimizi pekiştirir. Ukrayna’nın yönetiminde Tatar milletvekilleri var. Çorlu bu sayede kalkınır. Ukrayna parlamentosundan Tatar milletvekilleri de Giray Hanı ziyarete gelir. Karşılıklı paslaşmalar olur. Kültürel, ekonomik ve daha birçok şey olur.” 
 
 
Editör: Vitrin Haber