Sinop'ta eski otogar ve yanındaki Sinop Kalesi mevkisinde farklı ülkelerden yaklaşık 35 kişilik ekip tarafından 15 Ağustos’a kadar devam edecek olan 2017 yılı arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları bugün start aldı. 

Kazı alanında kazı öncesinde Kaliforniya Üniversitesi’nde görevli Prof.Dr. Owen Patrick Doonan ve kazı ekibine baklava tatlısı ikramında bulunuldu. 
Daha sonra yapılan kazı çalışmaları ilgili bilgi veren Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, kazı alanının en önemli özelliğinin, Türkiye’de Anadolu topraklarında yapılan kazıların Roma ve  Bizans dönemleri yapıldığını fakat ilk defa Sinop’taki bu kazının Koloni devrine ait olduğunu söyledi. 

YAPILAN KAZILAR ÇOK ÖNEMLİ
Kazı ekibinin Sinop’a gelen Kolonistler ve buradaki yerli halkın yani Sinopluların hikayesini ve onlardan bugünlere kalanları araştırdığını belirten Kaya; “Yapılan kazıları çok çok önemli. Diğer kazılardan en önemli farklılığı bu. Sinop’un M.Ö. 7. yüzyılda Miletler tarafından kurulduğu biliniyordu. Ama bu kazılarla birlikte bu berzah üzerindeki Sinop Limanı Tunç Çağı’na kadar bin 700 yıl kadar daha geri giderek M.Ö.’den 3 binli yıllara doğru tarihlendi. Bu bizim için çok önemli. Dolayısıyla Sinop’un geriye doğru bir tarihini söylediğimiz zaman artık 5 bin yıllık bir tarihten bahsetmemiz söz konusu olacak.

Doğal olarak 2 bin 500 yıllık değil, 5 bin yıllık bir tarihten bahsedeceğiz. Her sene bu kazı ekibi buraya geliyor, bu alan Sinop Belediyesi’ne ait bir alan. Sayın Belediye Başkanımızın katkıları ile ve Bakanlığa burayı devretmesi ve Bakanlığın da bu kazıyı tahsis etmesi ile bu kazı alanında çalışma gerçekleştiriliyor” dedi. 

KAZILAR 35 KİŞİLİK EKİP İLE YAPILIYOR
Kazı ekibinin Sinop’ta 3’üncü seneleri olduğunu söyleyen Kaya; “Şuanda 35 kişilik bir ekip ile kazı çalışmaları yürütülüyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden Amerika, İtalya, İngiltere ve Türkiye’den arkadaşlar bu kazı çalışmalarını gerçekleştiriyor” dedi. 

KAZILAR 15 AĞUSTOS’A KADAR SÜRECEK
Yapılan kazı çalışmalarının 15 Ağustos’a kadar süreceğini belirten Kaya; “Tabi ki bu kazı çalışması esnasında gerekli izinlerin alınması suretiyle gerekli açıklamaları ileriki günlerde sizlere açıklamalarda bulunacağız” diye konuştu.
Editör: Vitrin Haber