Sinoplu Sualtı Fotoğraf Sanatçısı Sertaç Çelik'in çektiği bir fotoğraf, 10.National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda 17 bin fotoğrafın arasından ön elemeyi geçerek National Geographic'in 2016 Ajandasına basıldı. 

Çektiği fotoğraflarla sadece Türkiye değil uluslararası arenada da kendinden sıkça söz ettirmeye başlayan Sinoplu Sualtı Fotoğraf Sanatçısı Sertaç Çelik, bir başarıya daha imza attı. Çelik'in Sinop'ta yaşanan 'deniz soğuğu' adındaki doğa olayı sırasında İnceburun- Kurtkuyu kıyısında çektiği fotoğraf,  10.National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda 17 bin fotoğrafın arasından ön elemeyi geçerek, 'doğa' kategorisindeki yerini aldı. Fotoğraf, National Geographic Türkiye Ocak sayısı ile birlikte hediye olarak verilen 2016 Ajandasında basıldı. 

FOTOĞRAF 'DENİZ SOĞUĞU' SIRASINDA ÇEKİLDİ
Sinop'un adını tüm Türkiye'ye duyurmaktan oldukça mutlu olduğunu belirten Sertaç Çelik, fotoğrafı İnceburun-Kurtkuyusu mevkisinde 2012 yılında çektiğini söyledi. Fotoğrafın hikayesini de anlatan fotoğraf sanatçısı Çelik; "Deniz Soğuğu rüzgârların etkisiyle denizin derinliklerindeki suların yüzeye çıkması olayı olup dünyada pek çok yerde gözlenen bir olaydır. Genel literatürde 'Upwelling' olarak isimlendirilir. Karadeniz’in tüm kıyılarında, İstanbul Boğazında gözlenir. Sadece Sinop ve Boğaz’da balıkların kıyıya sıkışmasına neden olur. Boğaz’da balık kırgını olarak bilinir, Sinop’ta ise yazın kıyılarda 27 °C ye ulaşan su sıcaklığının aniden 6-8 °C ye düşmesine neden olduğu için 'deniz soğuğu' olarak adlandırılıyor. Deniz soğuğunda pek çok balık kıyılarda dar bölgelere sıkışır. İstavrit ve hamsi gibi balıklar yüzeyden akıp gider ve soğuktan fazla etkilenmezken Barbunya, İspari, sivri burun Karagöz, Eşkina gibi dip balıkları kıyılarda dar alanlara sıkışır, kayaların altlarına ve mağaralara sürüler halinde istiflenirler. Barbunya, Hamsi, İzmarit, İstavrit, İspari gibi küçük balıklar genellikle küçük manyat ağlarıyla ve kepçelerle avlanır. Karagöz ve Eşkina gibi taş balıkları ise dalarak zıpkınla avlanılırlar. İşte böyle bir doğa olayı sırasında İnceburun Kurtkuyusu'nda bir ağın içine girerek bu fotoğrafı çekmiştim. Gerçekten çok mutluyum. İnşallah daha güzel karelerle, daha büyük başarılara imza atmak istiyorum" dedi. 




Editör: Vitrin Haber