Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Sigorta organizesinde gerçekleştirilen, ülke genelinde kaybolmaya yüz tutan meslekleri canlandırmak ve yeni usta adayları yetiştirmek için hayata geçirilen Bir Usta Bin Usta Projesi kapsamında Sinop’ta başlatılan model gemi yapımı kursu devam ediyor.

Küçük sanayi sitesinde kurulan atölyede yaklaşık 4 buçuk ay sürecek ve 520 saati kapsayacak olan kursta kursiyerlere el yapımı tekne maketi yapımı konusunda eğitimler veriliyor. Kursun eğitmenliğini üstlenen Ülgen Kotra sahibi Doğan Ülgen, projede büyük başarı elde ettiklerini söyledi. Kursiyerlerin bu kurs sayesinde kendilerini keşfetme imkanı bulduklarını belirten Doğan Ülgen, bu proje sayesinde Sinop’un simgesi olan model gemi yapımının da uzun yıllar devam edeceğini ifade etti. Ülgen; “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Sigorta organizesinde gerçekleştirilen bir usta bin usta projesi kapsamında Sinop’ta başlatılan model gemi yapımı kursumuz devam ediyor. Yaklaşık 4 buçuk ay sürecek olan kursumuz Ağustos ayının son haftasına kadar devam edecek” dedi. 

BU BİR TAT ALDIRMA PROJESİ
Proje ile kursiyerlerin işin temelini aldıklarını kaydeden kurs eğiticisi Doğan Ülgen, buradaki eğitimlere katılan kursiyerlerin ileriki zamanlarda kendilerini geliştirerek yeni bir meslek sahibi olabileceklerini belirtti. Ülgen; “Tabi bu bir tat aldırma projesi. Kursiyerlerimiz bu 4 buçuk aylık sürede elbette tam bir kotracı olamazlar. Ancak kursiyerlerimiz büyük ilerleme kaydetti. İçlerinde var olan yeteneği keşfettiler. Kurs sonunda arkadaşlarımız sertifika alacaklar ve bu sertifika ile İş Bankasından mikro ölçekli kredi alma şansları olacak. Umarım buradan çıkan arkadaşlarımızın hepsi olamasa da bir kaçı bu işi devam ettirir ve bizler de böyle bir şeye katkı verdiğimiz için gurur duyarız” diye konuştu. 

GEMİ MODELİ FESTİVALİ YAPILMALI
Sinop’un marka değeri olan gemi modeli yapımının daha da yaygınlaştırılabilmesi için tanıtımının iyi yapılması gerektiğine vurgu yapan Doğan Ülgen, gerçekleştirilecek olan festival ve yarışmalarla bu anlamda büyük ilerleme kaydedilebileceğini ifade etti. Ülgen; “Biliyorsunuz Sinop’ta kotracılık ile başlayan bu hikaye Sinop’un marka değeri oldu. Son yıllarda insanlarımız, gençlerimiz bu işe başlamaya gayret ediyor. Benim amacım da bu işin yayılması. Bu işin Pazar sıkıntısı yok. İlk ihracatımızı yapacağız. Balkanlara Karadağ’a bir üretim gerçekleştiriyoruz. Bu sebeple daha çok elemana ihtiyacımız var. Bu işin daha da yayınlaştırılması gerektiğine inanıyorum. Hatta bu işin festivali yapılmalı, yarışmalar yapılması gerekir. Tabi buralarda yapılan üretimlerin nitelikli olması gerekiyor” dedi.
Editör: Vitrin Haber