İtalya’da Spilimbergo Orta Öğretim Enstitüsü, tarafından düzenlenen “Barış ve Hoşgörü” konulu 18. uluslararası karikatür yarışmasına katılan Boyabat Yaşar Topçu Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencileri iki dünya birinciliği, bir de başarı ödülü kazandı.

Karikatür dalında, 36’sı uluslar arası 80’in üzerinde ödülü olan, “Yüzünden Düşen Bin Umut” adlı eleştiri kitabı ile “Yatılı Okuldan Geçen Yol” adlı çocuk romanı bulunan ve 2012 yılında Türkiye’de yılın öğretmeni seçilen Görsel Sanatlar öğretmeni Aşkın Ayrancıoğlu ile 3 yıldır resim ve karikatür çalışan öğrencilerden İrem Uysal ilkokullar kategorisinde “Dünya Birincisi” olurken, ortaokullar kategorisinde de Abdulhakim Orhanoğlu “Dünya Birinciliği”ni kazandı. Ayrıca Gülçin Çalışkan da aynı yarışmada ortaokullar kategorisinde “Başarı Ödülü”nün sahibi oldu.

İtalya’da 18 yıldır barış ve hoş görünün egemen olduğu bir dünya özlemini gündeme getirmek için okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve sanatçılar arasında “Barış ve Hoşgörü” konusunda düzenlenen yarışmaya her yıl binlerce eser katılıyor. Bu yıl ortaokullar arasında Dünya birincisi olan Abdulhakim Orhanoğlu karikatürünü şöyle anlatıyor; “Karikatürümde barış güvercininin yumurtalarından birini alan bir elin yumurtayı pişirip Afrikalı aç bir insana sunmasını, böylece barışın açlığa da çare olacağını anlattım...” İlkokullar arasında Dünya birinciliği kazanan İrem Uysal ise; “Dünyada savaşların olmasını, insanların ölmesini istemiyorum. Ben ödül kazanan karikatürümde savaşlarda insanların ölürken bile barış özlemi içinde olduğunu anlattım.”

Okullarına Ulusal ve uluslar arası yüzlerce başarı kazandıran minik sanatçıların öğretmeni Aşkın Ayrancıoğlu da; “Köylerde henüz sanatın varlığından bile habersiz yetişerek geldikleri yatılı okulumuzun resim ve karikatür atölyesinde gördükleri sanat eğitimiyle “Türkiye Birincilikleri”ne, “Dünya Birincilikleri”ne uzanan öğrencilerimiz; olanaklar sağlandığında Anadolu insanının neler başarabileceğinin canlı birer kanıtıdırlar. Onlar, bu küçük çocuklar şimdi bu başarılarıyla yalnız kendi adlarını, ilçelerini, illerini değil; Türkiye’mizin adını tüm dünyada sanat alanında duyurarak büyük bir iş başarıyorlar...” diyor.

Görsel sanatlar öğretmeni Aşkın Ayrancıoğlu’nun öğrencileri bu güne kadar; açtıkları onlarca resim ve karikatür sergisinin yanı sıra; resim ve karikatür yarışmalarından; 6’sı “Dünya Birinciliği” 13 uluslararası ödül. 30’u “Türkiye Birinciliği” 100’ün üzerinde ulusal ödül kazandılar.
Editör: Vitrin Haber - Gülay Yıldırım Kavak