Sinop'un Boyabat ilçesinde Yaşar Topçu Yatılı Bölge Ortaokulu'nda görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapan Aşkın Ayrancıoğlu'nun oluşturduğu karikatür atölyesinde eğitim alan öğrenciler, 14 yılda 7 dünya birinciliği elde ederek büyük bir başarı hikayesine imza attı.

Bir eğitimci olmasının yanı sıra ressam ve karikatüristlik de yapan Ayrancıoğlu, yaklaşık 14 yıldır görev yaptığı okulunda çoğunluğu köylerden gelen öğrencilerini sanatla buluşturuyor.

Okulda oluşturduğu karikatür atölyesinde bu alanda eğitim almak isteyen öğrencilere gönüllü olarak eğitim veren Ayrancıoğlu, öğrencilerinin çeşitli tarihlerde katıldıkları yarışmalarda yakaladıkları başarılarla gurur duyuyor. 

Ayrancıoğlu, 14 yıllık bir serüvenin sonrasında ortaya çıkan başarı tablosunun kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. 

Yıllar önce başladıkları sanatsal çalışmaların meyvelerini aldıklarını belirten Ayrancıoğlu, "Başladığımızda çok zorlu koşullar vardı. Okulumuzda ortam müsait değildi. Bugün bulunan atölye ortamı yoktu ama yoğun bir çalışma sürecinden sonra bu boyuta geldik. Kendimin de ressam ve karikatürist olması biraz avantaj oldu. Okulumuz yatılı olduğu için bu alanda eğitim alan öğrencilerimizin tamamına yakını köy okullarından geliyor. Onları sanatla buluşturarak karikatüre yönlendirmek epey zamanımızı aldı." dedi.

"Velilerin ön yargılarını kırmak zor oldu" 

Öğrencilerinin çoğunluğunun köylerden gelmelerinden ötürü velilerinin de sanata ön yargılı olduklarına işaret eden Ayrancıoğlu, ön yargıyı öğrencilerinin aşkla sanata sarılmasıyla kırmayı başardıklarını dile getirdi.
İl ve ilçe bazında yapılan yarışmalarda elde edilen başarıların velilerin sanata bakışlarını değiştirmeye başladığını anlatan Ayrancıoğlu, şöyle devam etti: "14 yıl öncesine dayanan hikayenin ilk zamanlarında velilerimiz çocuklarına, 'Resim yapmakla ne olacak, test çalışın, boş işlerle uğraşmayın' diye telkinde bulunuyordu ama o köy okullarından gelen çocuklarımız aşkla sanata sarılmaya devam ederek dünya ve Türkiye birinciliklerine kadar uzanan bir başarı hikayesine imza attı. Başarılara ulaştıkça velilerimizin de ön yargıları kırıldı. Şimdi sağ olsunlar, esnafımız bile yolda giderken bize 'Siz ilçemizi tanıtıyorsunuz, bir malzemeye ihtiyacınız var mı' der konuma geldi. Artık her çevreden yoğun destek alıyoruz." 

"Ulusal ve uluslararası yarışmalarda 150'ye yakın derece aldık"
Ayrancıoğlu, 2003-2007 yılları arasında Türkiye'de yapılan yarışmalarda dereceler almaya başladıklarını, ilk dünya birinciliklerini 2008'de elde ettiklerini kaydetti.
O zaman Filistin halkının yaşadığı zorlukları anlatan bir karikatür yarışması yapıldığını bildiren Ayrancıoğlu, "O yarışmada iki öğrencim iki ayrı dalda dünya birincisi olmuştu. Bu ödüller, diğer öğrencilerimizi daha fazla çalışmaya sevk etti. Ondan sonra 2010, 2012 yılları ile 2014 yılında iki birincilik daha kazandık. Son olarak İtalya'da yapılan barış ve hoşgörü konulu yarışmada burada eğitim almış bir öğrencimiz dünya birincisi oldu" diye konuştu.
Ayrancıoğlu, 14 yıllık süreçte katıldıkları ulusal ve uluslararası yarışmalarda 150'e yakın derece aldıklarını ifade etti.

"Karikatür neydi bilmiyordum"
İtalya'da 2014'de yapılan yarışmada çizdiği karikatürle dünya birincisi olan 7. sınıf öğrencisi İrem Uysal, öğrenim gördüğü okula gelmeden önce karikatürün ne olduğunu bile bilmediğini söyledi. 
Öğretmenlerinin desteğiyle hayal dahi edemeyecekleri başarılara imza attıklarını vurgulayan Uysal, "Açıkçası ben bu okula gelmeden sanat nedir, karikatür nedir bilmiyordum ama buraya geldikten sonra Aşkın Öğretmenimin sayesinde karikatürle tanıştım. Bir süre sonra sevmeye başladım. Çalıştım, çabaladım ve İtalya'da yapılan yarışmada dünya birincisi oldum. Bunu hayal bile etmezdim" ifadesini kullandı.

Okulun 7. sınıf öğrencilerinden Mirzali Namazovi de bir gazete tarafından düzenlenen yarışmada Türkiye birincisi olduğunu dile getirerek, "Karikatürle burada tanıştım ve kısa sürede Türkiye birincisi oldum. Amacım diğer arkadaşlarım gibi dünya birinciliği kazanmak" dedi.