Sinop Valiliği tarafından, Sinop ilinin tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerini yansıtmak üzere düzenlenen “Kuzey Yıldızı 1. Sinop Ulusal Belgesel Film Yarışması” sona erdi. Yarışmada, eserlerin kriterlere uygun olmaması nedeniyle birinci seçilemedi.

Yarışmaya Sinop’u konu alan 10 belgesel film katıldı. 16 ve 17 Eylül 2012 tarihinde Sinop’ta toplanan yarışma jürisi, başvuruda bulunan tüm belgesel filmleri izlemesi ardından kararını açıkladı. 

Jüri, yarışmanın ilk olması ve uzun soluklu bir film festivaline başlangıç oluşturması açısından organizasyonun çok önemli olduğunu, kalıcı ve kurumsal bir festivalin alt yapısının sağlanabilmesi için gerekli çabanın sarf edilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca yarışmaya katılan filmlerin Sinop halkıyla buluşturulması için gerekli hazırlığın yapılmasına ve yarışmanın film festivali kimliğine kavuşturulmasına ilişkin çalışmaların başlatılmasına ihtiyaç olduğu belirtildi.  

Yarışma jürisi katılan filmleri, belgesel sinema dilinin gerekli kıldığı temel kriterler, teknik nitelikler ve özellikle sanatsal açıdan değerlendirdi. Sonuç olarak; 
başvuruda bulunan belgesel filmler içinde özellikle filmlerin bilgi-belge araştırması yapılmadan, özgün bir anlatım dili kurulmadan, Sinop’u ifade edebilecek öykülerle bütünleştirmeden yapılmış olmaları; filmlerin bilimsellikten uzak çekilmeleri; görüntü, ses, kurgu ve müziklendirme gibi sinema yetkinlikleri açısından yeterli olmamaları nedeniyle 1., 2. ve 3.  derecelere layık eser bulunamadı. 

Ancak jüri, 2. ve 3.’lük ödüllerinin maddi karşılığı olan 7 bin 500 TL’nin, filmlerin tüm eksikliklerine rağmen ilk çalışmalar olarak umut verdikleri için “Özendirme Ödülü” olarak ve eşit şekilde dağıtılmasına oy birliği ile karar verdi. Yine birincilik ödülü için ayrılan 10 bin TL’lik bedelin ise özgün bir Sinop Belgeseli yapımı için proje ödülü (araştırma ve senaryo yazımı) olarak 2013 yılında kullanılmasının daha yerinde olacağını yarışmayı düzenleyen kurumlara tavsiye olarak sunulmasına oy birliği ile karar verildi.

“ÖZENDİRME ÖDÜLÜ” ALAN FİLMLER

“Denize Bakan İnceburun” (Yönetmen: Özge Deniz Özker)
“Helesa” (Yönetmen: Yılmaz Vurucu)
“Termik İstemeyük” (Yönetmen: Caner Özdemir)

YARIŞMA JÜRİSİ

1. Hasan Özgen (Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı)
2. Hikmet Tosun (Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü)
3. Mehmet Ragıp Karcı (Sinema TV Yönetmeni)        
4. Av. Burhan Gün (Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi)
5. Seyit Saatçi (Karikatürist) 



Editör: Vitrin Haber