Sinop'ta  yer alan Balatlar Kilisesi'ndeki arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının bu sezonki bölümü sona erdi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Balatlar Kilisesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu yaptığı açıklamada, Bizans döneminden kalma Balatlar Kilisesi'ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarında bu sezon 30 kişilik ekibin yer aldığını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle 2010'da başlayan çalışmaların bu yıl altıncı yılını doldurduğunu belirten Köroğlu, "Çalışmalara bu sezon 20 Temmuz'da başlamıştık. Bu sezon özellikle alandaki Roma hamamının batı kesimindeki bölümlerini kazdık. Hamamın toprak altındaki frigidarium, yani soğukluk denilen bölümünü ortaya çıkarttık" dedi.
İç kalenin onarımı sırasında yapının bu kısmının Selçuklular döneminde yıkıldığını tahmin ettiklerini anlatan Köroğlu, bölümleri yeniden belirlediklerini, kazı sırasında sikkeler de bulduklarını da belirtti.
Roma hamamında bulunan soğukluk bölümündeki çalışmaların, burada meydana gelen tahribatın 1220 yıllarında gerçekleştiğini gösterdiğini dile getiren Köroğlu, şunları söyledi:"Roma hamamının batıdaki giriş kısmını da oluşturan ve merkezi bir yapısı olan frigidariuma ait olabilecek MS 1. yüzyıla ait anıtsal yuvarlak, merkezi planlı yapının bir bölümü ortaya çıktı. Diğer bölümünün de tahrip edilmiş olduğu görüldü. Ayrıca bu alanda çok sayıda bu döneme ait seramik ve küçük buluntular, figür parçaları, kırık heykeller ele geçti. Özellikle heykellerin Bizanslılar ya da daha sonra Selçuklu döneminde tahrip edildiği anlaşıldı. Heykeller küçük parçalara bölünmüş haldeydi. Roma hamamının döşemeleri, mozaik kaplamaları kırılarak daha küçük parçalara ayrılmıştı, onları ortaya çıkarttık."
Köroğlu, kazıların yanı sıra restorasyon çalışmaları da yaptıklarını bildirerek, 13. yüzyıldan itibaren kilise olarak kullanılan yapıyı bu yıl dıştan onarmaya başladıklarını ifade etti. 
Kilisede ilgili gelecek yıl Haziran ayında resimlerle ilgili onarımlara başlayacaklarını aktaran Köroğlu, yapının diğer bölümlerini de restore ederek ziyarete açacaklarını anlattı.
Köroğlu, kazıların en az 10 yıl daha devam edeceğini sözlerine ekledi.
AA 

Editör: Vitrin Haber