Ada mıntıkasında bulunan sülük Gölü, Sönmüş Yanardağ üzerinde bulunan ender göllerimizden bir tanesidir. Bu göl geçmiş tarihimiz içersinde Sinop’lulara çok önemli hizmetlerde bulunmuş, panayır, mesire ve eğlence yeri, tarım ve Spor alanı ile bazı hastalıklara şifa olarak kullanılmıştır. 

Sülük Gölü diyoruz da doğrusunu söylemek gerekirse ortada göl filanda yok. Kimin verdiği tam olarak bilinmiyorsa da özel teşebbüse ait bir kişi burayı 20 yıllığına kiralayıp ağaçlandırmış, sonuçta göl kurutulmuştur. 

Sülük Gölünün kurutulmasının amacının ne olduğunu ben gerçektende bilemiyorum. Sığ sularda sivrisinek olur, bu haşarattan kurtulmak için mevcut su birikintisi veya bataklıklar kurutulabilir. Ancak, yıllar içersinde Sülük Gölü civarında sivrisineğin bulunduğunu kimse söyleyemez. Akliman Yolunda Hava alanı bitişiğinde bulunan Kara göle gidinde Sivri sinek sürülerinin nasıl dans ettiklerini, nasıl horan teptiklerini seyredin. Böyle bir yerin bile kurutulmasına ben karşıyım. Millet olarak sulak alanlarımızın kurutulması değil ıslah edilip, topluma kazandırılması gerekir. Geçenlerde televizyonda dinlediğim bir haberde, Türkiye’de sulak alanların tahrip edilmesi neticesinde Van denizi büyüklüğünde bir su kaybının oluştuğu belirtilmişti.. Tabii ki bu kurutulan alanlara Sülük Gölü de dahildir. Bir yeri ağaçlandırmak gerçektende güzel ve geleceğimiz için çok faydalı bir hizmettir. Ancak Ada düzlüğünde ağaçlandırılacak o kadar boş arazi varken, öncelikle işe sülük gölünden başlanılmasının da izah edilecek bir tarafı yoktur. 

Artık olan olmuş, göl ağaçlandırılmak suretiyle kurutulmuştur. Burayı kurutmak için 20 Yıllığına kiralayan şahsın kontratı da dolmuş. Bundan böyle bu gölün Sinop’a kazandırılması için bir dizi çalışmaların başlatılması gerekir. Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül bu çalışmayı başlatacağını, gölü eski durumuna sokacağını Sinop’taki Basın mensuplarının huzurunda açıkladı. Kendisinden Bu hizmeti bekliyoruz.

Yine geçtiğimiz Günlerde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ‘Kuzko’Genel Sekreteri Sayın Ramazan Çağlar Beyi Sinop Gazeteciler Cemiyeti olarak ziyaret ettiğimizde, Sülük gölünün geçmişini ve bu günkü durumunu kendisine aktarma fırsatı buldum. Sülük Gölü’nün bir krater ağzı olduğunu, Tarihi bir yapısı yanında geçmişte Sinop Halkıyla birleştiği bir çok meziyetleri bulunduğunu anlatıp, buraya kurum olarak el atmalarını söyledim. Kendisi bana bu konuyu Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül’le konuşacağını, gereken desteğin verilebileceğini söyledi. İnşallah Sülük Gölü eski haline gelir. Burası Sinop’un ve Sinop’luların arzuladığı şekle girer.