Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından dün gerçekleştirilen konferansta, Birinci Dünya Savaşı ve Millî Mücadele döneminin büyük komutanlarından, Atatürk’ün silah arkadaşı Kemalettin Sami Gökçen Paşa anlatıldı.

Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cenk Demir, Turizm Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Toz taşınımı alerjik şikayetleri artırdı Toz taşınımı alerjik şikayetleri artırdı

Vefatının 90. yıl dönümünde gerçekleştirilen konferans, Turizm Fakültesi Rekreasyon Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Alpay Tırıl tarafından verildi. Tırıl, yaptığı konuşmada Kemalettin Sami Paşa’nın hayatı, askeri, siyasi ve diplomatik çalışmaları ve başarılarını anlattı.

Yakın dönem Türk tarihinin önemli isimlerinden olan Kemalettin Sami Gökçen Paşa, 1884 yılında Sinop’ta dünyaya geldi. Balkan, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda aktif görev alan ve katıldığı muharebelerde birçok defa yaralanan Kemalettin Sami Paşa, 1928 yılında orgeneral rütbesiyle askerlikten emekli oldu. 1923 yılında Sinop Milletvekili seçilen Kemalettin Sami Gökçen Paşa, bu görevinden 1924 yılında istifa etti. 1924 yılından itibaren Almanya’da büyükelçi olarak görev yaptı. 1930-1933 yılları arasında Milli Olimpiyat Komitesi Başkanlığı da yapan Kemalettin Sami Paşa, Türkiye Cumhuriyeti’nin Almanya Büyükelçiliği görevini yürütürken, 15 Nisan 1934 tarihinde Berlin’de vefat etti.

Kaynak: Haber Merkezi