Türkeli ilçesi Gencek köyünde "cemaat takip çizelgesi" oluşturulan camiye en fazla gelene "çeyrek altın" hediye ediliyor. Camide namaz sırasında cep telefonu çalan kişi ise ceza olarak camiye 20 lira bağışta bulunuyor ya da cemaate 2 kilogram tatlı ikram ediyor.

Türkeli ilçesindeki bir köy camisinde oluşturulan "cemaat takip çizelgesi" ile namaza en fazla gelene "çeyrek altın" hediye edilirken namaz sırasında cep telefonu çalan kişi ise ceza olarak cemaate tatlı ikram ediyor ya da camiye bağış yapıyor. Gencek köyü Çayağzı Camisi imam hatibi Abdullah Kuru, yaptığı açıklamada, hayata geçirdikleri uygulamayla camiye en fazla gelene çeyrek altın hediye ettiklerini belirtti.

Bu çerçevede camide "cemaat takip çizelgesi" oluşturduklarını bildiren Kuru, şunları kaydetti: "Cemaatimizi ödüllendirmek, camiye teşvik etmek maksadıyla 'cemaat takip çizelgesi' yaptık. 20 gün içerisinde namaza en fazla cemaatle devam edene ödül vermeyi kararlaştırdık ve duyurusunu yaptık. Her vakitte gelen kişilerin ismini çizelgede işaretliyoruz. 20 gün sonunda da en fazla gelen kişiye hediye olarak çeyrek altın veriyoruz. Bunu cemaatimize özendirmek maksadıyla yaptık. Bu sayede de cemaatimizin sayısında artış oldu." -Namaz sırasında telefonu çalana "tatlı" ceza. Bu arada namaz kılarken cep telefonlarının çalmasından imam ile cemaat rahatsız olunca bu durumun önüne geçebilmek için bir uygulama başlattıklarını aktaran Kuru, buna göre camide namaz kılarken cep telefonu çalan kişinin camiye 20 lira bağışta bulunduğunu ya da cemaate 2 kilogram tatlı ikram ettiğini söyledi. Namazdan önce ne kadar uyarsalar da cep telefonunu kapatmayı ya da sesini kısmayı unutanlar olduğunu, bunun da cemaatin dikkatini dağıttığını ifade eden Kuru, bu durumun önüne geçebilmek için böyle bir uygulama yaptıklarını anlattı.

Böylece ibadetlerin daha huzurlu olması için biraz da esprili bir şekilde cemaati ihtar ettiklerini dile getiren Kuru, "Namaz sırasında telefonu çalan olursa bu ceza ile yarı şaka yarı ciddi mahiyette ikazımızı yapıyoruz, cemaatimizi de tatlandırıyoruz. Telefonu çalan kişi cemaate tatlı ikram ediyor. Uygulamamız yaklaşık bir yıldır sürüyor" dedi. Uygulamanın faydasını gördüklerini, namaz sırasında telefon çalmasının azaldığına dikkati çeken Kuru, "Cemaatimizin arasında da muhabbet ve sevgi ortamı da arttı.

Cemaatimiz de uygulamadan memnun" ifadesini kullandı.- Cemaat de uygulamadan memnun Cami cemaatinden Sabri Demiral ise uygulama sayesinde cemaatin cep telefonunu kapatmaya daha fazla özen gösterdiğini vurgulayarak, böylece namaz sırasında telefon çalmasının azaldığını söyledi. Telefonu çalan arkadaşları ile namaz sonrası şakalaştıklarını belirten Demiral, böylece muhabbet ortamı kurulduğuna dikkati çekti. Cemaatten Nurettin Tığlı da uygulamadan memnun olduklarını dile getirerek, "Uygulama sayesinde cami cemaati arasında hoş bir ortam sağlanmış oldu. Artık telefonlarımız pek çalmıyor, kimseyi rahatsız etmiyoruz. Cemaat arasında muhabbet de artıyor. Telefonu çalan da cezasına razı oluyor" dedi.

AA

Editör: Vitrin Haber