Boyabat’ın tarihi camisi olan Bazyeıt Camisinde 28 Şubat 2016 tarihinde başlayan restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Koruma kurulu onaylı restorasyon projeleri doğrultusunda yapılan imalatları ve 2. dönem tescil yapısına uygun olarak devam eden proje çalışmalarında artık sona gelindi. İçerisinde başlatılan restorasyon çalışmaları nedeniyle ibadete ara verilen tarihi cami yeni görünümüyle ilçe cemaatine hizmet vermeye devam edecek.

Cami içi ve dışında yapılan çalışmalarla, tarihi binanın taş duvarları deprem bölgesi olması da göz önüne alınarak güçlendirildi. 2. dönem olarak ise ahşap kısım komple yeniden orijinaline uygun olarak yapıldı. 
Yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren yetkililer, bu tür projelerde yapılan işin süresinin uzama nedenin kültür varlıklarının hepimizin ortak değerlerini taşıması ve yapılan restorasyonda orijinal halinden hata yapılmaması için kurul onayı için ile arada yapılan yazışmaların kaynaklanması olduğunu belirttiler. 
Restorasyon çalışması sonucunda duvarlar tamamen ısı yalıtımına ve orijinal yapısına, iç kısımlarda ise zemin tamamen ahşap olup, yapılan ahşapta boya ve vernik kullanılmak yerine kurtlanma, böceklenme ve çürümeye engel olan Empery koruyucu kullanıldı. 

Caminin 21 metre 58 cm’lik Minaresi komple ahşap olup, ahşaplar çember demirle sarılarak daha sağlam hale getirilerek, kubbesi orijinal bakırdan yapıldı. 
Cami içinde ise ısıtma sistemi için ise 13 petekli LPG Kalorifer sistemi ve 3 tane büyük boy Klimalar yapıldı. Cami içinde bulunan büyük avize ise 72 tane ampulle renklendirildi.
Cami içinde yapılacak konuşmaların Cami içindeki cemaatin rahatsız olmadan her köşesinden rahatça duyabilmesi için üst kat, kapı önü ve iç kısım olmak üzere orjinal stereo 13 hoparlör sistemi kuruldu.
Camide başlatılan restorasyon çalışmalarının yüzde 99 oranında tamamlandığı, Camiye ait çevre düzenlemesi sonrası bölgede Boyabat belediyesi tarafından tekrar daha uygun bir düzenleme yapılacağı belirtilirken, çok yakın bir zamanda da bitirilerek ibadete açılacağı ifade ediliyor.

Boyabat belediyesine ve çeşitli kurum ve kuruluşların büyük destekleri olduğu ifade eden yetkililer, Boyabat halkının da gösterdiği sabırlılığa teşekkür ettiler.

 
Editör: Vitrin Haber