İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yayımladığı duyuruda sonbahar şap aşılama çalışmalarına başladıklarını ve hastalığa karşı Şap Enstitüsü tarafından yeni geliştirilen aşıların kullanılmaya başlandığını duyurdu. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan duyuruda şu bilgilere yer verildi; “Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanılan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Türkiye’de daha önce görülmeyen A-Nepal tipi şap hastalığının tespit edilmesiyle birlikte hastalık daha tehlikeli bir hal almıştır. Ağızda tırnakta ve memelerde lezyonlar oluşturup süt ve et veriminde önemli düşüşlere yol açarak yetiştiricilerimizin mağduriyetine sebep olmaktadır. Hastalıktan korunmak için Gerze İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce sonbahar şap aşılama çalışmalarına başlanmış olup hastalığa karşı Şap Enstitüsü tarafından yeni geliştirilen aşılar kullanılmaktadır.

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu gereği şap aşısı yaptırmak zorunlu olup şap aşısı yaptırmamanın idari para cezası 2016 yılı için 7 bin 731 Tl dir. İlçemizden diğer İllere ve Trakya bölgesine hayvan sevkiyatı yapacak olan yetiştiricilerimizin hayvanlarına şap aşısı yapılmış olması gerekmekte olup aşısız hayvanların sevklerine müsaade edilmemektedir. Bu kapsamda Trakya bölgesine kurbanlık hayvan götürmek isteyen iki yetiştiricimizin 46 adet hayvanına şap aşısı yapılmış bir ay karantinaya alınarak karantina bitiminde hayvanların kanları alınıp kan numuneleri şap enstitüsüne gönderilmiş olup hayvan sevkiyatı için laboratuvar sonucu beklenmektedir. İlçemiz genelinde ise şu ana kadar 11 köyümüzde şap aşılaması yapılmış olup kalan köylerimizin şap aşılamalarının da kampanya bitiş tarihi olan 31 Eylül 2016 tarihine kadar yapılması planlanmıştır.

24.06.2016 tarih ve 2016/26 sayılı Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları tebliğine göre programlı aşıları(şap, çiçek, brucella) yaptırılmış olan ve doğduğu işletmede 4 ay geçirmiş olan her buzağıya 350 TL destek verilecektir. Damızlık birliğine üye olan yetiştiricilerimiz için bu destek 450 TL’dir. Üreticilerimizin şap hastalığından korunmak ve buzağı desteklemesi alabilmek için aşılarını yaptırdıktan sonra 1 Kasım-31 Aralık tarihleri arasında İlçe Müdürlüğümüze destekleme başvurusu yapması gerekmektedir.”
gerzeninsesi.com
Editör: Vitrin Haber