Erfelek Belediye Başkanı Muzaffer Şimşek, ilçede gündemi meşgul eden Pazar yeri sıkıntısı ile ilgili pazarcı esnafı ile bir araya geldi. Mevcut pazaryerinde pazarcı esnafına hitap eden Başkan Şimşek, sorunun çözümü için elinden geleni yapacağını  söyledi. 

Son zamanlarda kamuoyunda da sıkça söz edilen Pazar yeri ile ilgili kendisine de tek tek gelen sıkıntıların var olduğunu belirten Erfelek Belediye Başkanı Muzaffer Şimşek; “Beni buraya çağırıp ya da siz benim yanıma gelip bu işleri karşılıklı konuşarak bir avuç suda fırtına çıkarmadan çözüme kavuşturmasını isterdim” dedi. 

AMACIM OLUŞAN YANLIŞ OLGUYU ORTAYA ÇIKARTMAK
Erfelek’te köylülerin satış yaptığı pazar yerinde son zamanlarda kamuoyuna da yansıyan Pazar yeri ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Şimşek; Benim buraya geliş amacım oluşan bu yanlış olguyu ortaya çıkartmak ve bu Pazar yerinin ileride ne olacağını bizzat birinci ağızdan yetkili görevli arkadaşlarımızla birlikte sizlere duyurmak. Ayrıca söz almak isteyenlere de bu kürsüden fırsat tanımak olduğunu söyledi. 

Pazar yeri ile ilgili iki talebin kendilerine ulaştığını belirten Şimşek sözlerine şöyle devam etti; “Bunlardan bir tanesi bu yıkılan Pazar yerinin üzerinin kapatılması ve yeniden oraya alınması. İkincisi de Pazar yerinin aşağıya eski hal yerine yada orada bir yere alınması şeklinde. Şimdi biliyorsunuz Devlet Su İşleri (DSİ) burayı yıkıp tahkimat çalışmaları başlattı.

Televizyonlarda duyarsınız iklim değişikliği aşırı yağışlara ve feyezanlara neden oluyor. Ben doğma büyüme Erfelekliyim. Bu çayda eski köprü zamanında yani tahkimatta Pazar yeri orada olduğu sırada 2 tane can aldı. Hatta 2002’de gelen sel bu çayırların olduğu mahalleden aşağıya gelerek birinci katlardaki evleri bastı. DSİ buraya gelip yaptığı incelemeler sonucunda burayı sökeceksiniz biz burayı ve köprüyü yapacağız ve Erfelek’in güvenliğini sağlayacağız dedi. Oranın üzerinin kapatılması gibi bir şeye müsaade etmeleri mümkün değil. Çünkü buradan gelen aşırı yağış ve seller çayı tıkayacak ve feyezanlara sebep olacak. Üzeri kapatıldığı takdirde. Bu mümkün değil”. 

PAZAR YERİ AÇMA, KAPAMA, YER DEĞİŞTİRME GÖREVİ BELEDİYELERE AİTTİR
İkincisi 5393 sayılı Belediye Kanununun 15’inci maddesinin c fıkrasına göre bu görev Pazar yeri açma, kapama, yer değiştirme görevi belediyelere verildiğini hatırlatan Şimşek; “2009 yılında biz göreve geldiğimizde ben eşimle beraber zaman zamanda yalnız bu pazardan bütün ihtiyaçlarını karşılayan bir kardeşiniz değil miydim? Birçoğunuzu tanırım birçoğunuzda beni tanırsınız.  Sizler üşümeyin diye o zaman Pazar yerinin arka tarafını kaplattırdım cereyan yapmasın üşümeyin diye. Daha yeni bismillah dedim göreve başladım. Daha sonra buranın yıkım kararı kesinleşince burayı alelacele Şevket Yalçınkaya’dan rica ederek köyden gelen kardeşlerimiz, bacılarımız üşümesin diye burayı bana müsaade etti ve geçici olarak yaptı. Burası arsa olarak bir kısmı belediyenin ve Şevket Yalçınkaya’nın. Ama büyük çoğunluğu Şevket Yalçınkaya’nın. Yani bu Pazar yeri buradan nihai itibari ile kalkacak. İlk önce bu Pazar yerini sizin için yaptık. Hatta kışın üşümeyin diye buranın kapaklarının kapanarak içeriye de lamba koyarak daha iyi ortamda olmanızı düşündük” dedi. 

60 KİŞİ DİLEKÇE İLE MÜRACAATTA BULUNDU
5 sene önce burada Pazar yerini açarken Erfelek Ziraat Odası Başkanımız Ali Koca’da vardı diyen Şimşek; “Pazar yeri açılırken diğer kaymakam, daire müdürlerimiz hepsi vardı. Burayı açtığımızda hepiniz ayakta alkışlayarak teşekkür ettiniz. Aradan 5 sene geçti bana gelmeden, belediye yönetimine gelmeden arkadan arkaya muhtarlara mesajlar atılarak bir şeyler yapmışsınız. Biz bunu bir araya gelerek çözerdik. Bu arkadan arkaya kin, nefret duymaya ne gerek var. Bu çevrede bulunan içinde siyasi partilerin ilçe başkanlarının da bulunduğu 60 kişi bana dilekçe ile müracaatta bulundu. Biz Pazar yerinin aşağıya gitmesini istemiyoruz. Bende arkadaşlar doğru söylüyorsunuz ama ben burayı er geç kaldıracağım. Çünkü Burayı geçici olarak istihdam ettik. Şuan mevcut olan Pazar yeri beton direklerle yapılmadığı için sökülerek yapılacak olan yere götürülüp monte edilebilecek ve başka bir yere nakli mümkün olacak. Burası ebediyen Pazar yeri olarak kalacak diye bir şey söylemedik. Sizin de tek ağızdan bunu duymanızı istiyorum” diye konuştu.

Pazar yerinin nihai itibari ile buradan kalkacağını belirten Şimşek açıklamalarına şöyle devam etti; “Peki yeni Pazar yeri nereye yapılacak bunu düşündünüz mü?  Ne yapılacağının bir sürü kanuni işlemi var. Meclisten karar alınacak, nereye yapılacağı belirlenecek, projesi çizilecek vs. Şunu düşündünüz mü? Ben buradan sizin içinizden alış veriş yapan bir kardeşiniz olarak burada aşağıdaki sebze pazarına yakın olduğunuz da burada sattığınız 2 -3 TL’lik biberi öğleden sonra aşağıdaki pazarcıların 50 kuruşa, 1 TL’ye sattığını biliyor musunuz? Ben inanıyorum ki aşağıya diğer sebze pazarının oraya yaklaştığınız zaman buradaki alışveriş eziyetini hiçbir zaman yaşamayacaksınız. Yanlış mı düşünüyorum? Siz, eşlerininiz, çocuklarınız herhangi bir acil durumda başınız sıkıntıya geldiği zaman 5’ten sonra gece yarısı cenaze hizmetleri, bir akrabanız kaza yapmıştır bana rahatlıkla ulaşamıyor musunuz? Ulaşabiliyorsunuz. Birçoğunuzun da işine yardımcı oluyorum. Peki bu konuda ban 3 – 4 kişi gelip yüz yüze neden konuşmadınız? Neden arkadan arkaya birileriniz siyasi çıkar elde edebileceği şekilde davranış sergilediniz? Bu beni çok üzmüştür. Kesinlikle yapılan şeylerin usule ve adaba uygun olması gerekir. Ben 27 sene köylerde yaşamış, köy öğretmenliği yapmış, sizin sorunlarınızı pazarda değil yaşadığınız yerde bilen bir kardeşiniz olarak sizden bu konulara çok daha duyarlıyım. Ben sorunlarınızı yakinen bilen bir insanım”.

SÖZ VERİYORUM SORUNUNUZU ÇÖZECEĞİZ
Erfelek’in nüfusunun arttığını, geliştiğini söyleyen Şimşek; “Ama yer sahibi Şevket abi haklı olarak derse ki başkanım benim size vermiş olduğum süre sona erdi. Ben ona dedim ki abi bana 3 – 5 ay önce haber ver bizde gereğini yapalım dedim. Sebze pazarını aşağı alacaktık, fakat arkadaşlarımız oraya sığdıramadılar. Orada bir düzenleme çalışması da yapacağız. Sizin de bu sorununuzu inşallah en kısa sürede çözmeye çalışacağım. Sizden ricam bu ve buna benzer meselelerinizi ya beni buraya çağırın ya da siz bir temsilci göndererek herkesin duyacağı şekilde bu ve buna benzer sorunlarınızı mutlaka gidermeye çalışacağım. Burada olanların yüzde 90’ı bayan ana. Analar bizim baş tacımız. Anadan başka yar olmaz. Anaları razı etmeyen evlatlar ve yöneticiler yarın cennetin kapısına gidemezler. Hiçbir koşulda kanunları da, yasaları da, karşıma alarak ben bu sizin sorununuzu çözeceğim. Burada da söz veriyorum” diye konuştu. 

KONUYU TATLIYA BAĞLAYACAĞIZ
Daha sonra söz alan Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, Ziraat Odası Başkanlığı olarak her zaman yanınızdayız. Yapacağınız her türlü adımda destek verdik ve vermeye de devam edeceklerini söyledi. 
Başkanımızı dinlediniz güzel şeyler söyledi. Buranın taşınacağını buranın eksilerini ve artılarını söylediğini belirten Koca; “Bunun haricinde karar sizindir. Sizin de görüşlerinizde önemlidir. Sonucunda uzlaşmaya varılacak. 2 aydır kamuoyunda devam eden bu gitgellerin son bulacağını tahmin ediyorum. İnşallah tatlıya bağlayacağız” diye konuştu.