Tarihi Boyabat Orta Çarşısı'nın tarihi dokusunun bozulmadan restore edilerek turizme kazandırılabilmesi için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Aygen ve ekibi incelemelerde bulundular. Prof. Dr. Zeynep Aygen'in ekibindeki Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi yüksek lisans öğrencileri şehir plancısı Faik Gönül, sanat tarihçisi Elif Sağdıç, iktisat ve iç mimarı Mutlu Arslan, arkeolog, sanat tarihi ve restoratör Ahmet Çakmak çarşı içinde tarihi dükkanlarda incelemelerde bulunup drone uçurarak çarşının çeşitli açılardan görüntülerini kaydettiler. 

Belediye Başkanı ve üniversite heyeti tarihi Orta Çarşı ve Kasaplar Çarşısı'nda dükkanlarda incelemelerde bulunduktan sonra  tarihi evleri olan Çay Mahallesi'ni ziyaret ettiler. 
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Aygen yaptığı açıklamada: "Şu anda Boyabat'ta Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi yüksek lisans öğrencilerimle buradayım. Kendileri proje danışmanlığı görevini yapıyorlar. Biz geçen yıl öğrencilerimizle beraber Boyabat Orta Çarşı'daki bazı dükkanların rölövesini çıkardık. Bu çarşının Dünyada eşi benzeri olmayan bir niteliği  var.  Çarşının küçük dokunuşlarla  kültür turizmine kazandırılıp, canlandırılması projesi için buradayız. 

Boyabat'a ilk gelişim değil, bu dördüncü gelişim. Ben Boyabat'ı seviyorum. Bu kadar tarihi güzelliklerinin bir arada olduğu, ancak tanıtılamadığı için turizmde hak ettiği yeri alamadığı görülüyor. 
Boyabat halkı da çok sıcakkanlı, medeni insanlar, misafirperverler. Bu vesileyle de Boyabat halkına sevgi ve saygılarımı iletiyorum" ifadelerinde bulundu. 
Üniversite heyeti çarşı içindeki incelemeleri sonrasında Belediye Başkanı Çakıcı'yı makamında ziyaret ettiler. Başkan Çakıcı üniversite heyetine Boyabat'ı turizm ve kültür şehri yapmak istediğini belirterek sürdürdüğü çalışmalarını ve hazırladığı projelerini ekrandan gösterip açıklamalarda bulunduktan sonra heyetin de görüş ve önerilerini dinledi.  

Boyabat Belediye Başkanı Şefik sözlerine devamla:  "Belediye başkanları bir şehri vezir de rezil de yapabilir. Şehri sevdirebilir ya da nefret ettirebilir. Hocamız Zeynep Hanım'ın şahsında ziyaretimize gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Ben Zeynep Hanım'ın Boyabat'ın kazancı olduğunu, gelecekte de Boyabat'ın mimarında da ellerinin, parmaklarının mührünün olacağını düşünüyorum. Boyabat'ı çok sevdiğini ifade ettiği için de ayrıca teşekkür ediyorum.
Her şehrin bir geçmişi, bir envanteri, bir hafızası  bir kültürü, örf adet ve gelenekleri, bir terbiyesi vardır. Bizim amacımız Boyabat'ın içinde yaşayan şehirliyi, şehirli gibi yaşatmaktır. İlçemize gelen misafirlerimizin gezip görmelerini, beğenmelerini sağlamaktır. Ancak en önemlisi de  "Ben bu şehirde yaşayabilirim" dedirtebilmektir. 

Ben Boyabat'ı seviyorum. Sadece gözlerimle değil, bütün kalbimle ve  yüreğimle tüm zamanımı Boyabat'a ayırıyorum. İlçemizin inşallah tüm Türkiye'de ve Dünya'da güzel bir kültür şehrine doğru emin adımlarla ilerlediği kanaatindeyim. Misafirlerimize tekrar hoş geldiniz diyor, güle güle de gitmelerini istiyorum" ifadelerinde bulundu. 

Heyet Belediye ziyareti sonrasında Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı'ına giderek incelemelerde bulundular. Heyete Boyabat Kültür Araştırma Derneği Başkanı Veteriner Hekim Ahmet Küçükbaş ta eşlik etti.