Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Türkleli ilçesine yönelik bir analiz raporu hazırladı. Raporda ilçenin tarihi, kültürel yapısı, turizmi gibi bir çok konuda bilgiler yer alıyor.

KUZKA tarafından hazırlanan raporda, ilçenin meyvecilik, imalat sanayi, balıkçılık ve turizm konuların da değerlendirme ve tavsiyeler şöyle;

Meyvecilik
İlçe meyvecilik alanında gelişmiş olmakla beraber özellikle kestane ve kivi üretiminde ileri bir seviyededir. İlçede üretilen kestane miktarının Sinop geneline oranı yüzde 30’dur. Buna bağlı olarak kestane balı üretiminin de yüksek olduğu görülmektedir. İlçe, kestane şekeri, kestane çikolatası gibi ürünlerin üretimine yönelik imalat sanayiye uygundur. Hem kestanenin hem de kestane balının yeterli tanıtımının yapılması, imalat alanında kullanımının artırılması gerekmektedir.
İlçede üretilen kivi miktarının da Sinop geneline oranı yüzde 20’dir. İlçede seracılığın yaygınlaştırılması ve ya tek tür meyve yetiştiriciliğine yönelik kapama bahçelerinin oluşturulması üretilen kivinin miktarını ve kalitesini artıracaktır.

İmalat Sanayi (Orman ve Orman Ürünlerine Yönelik)
Sinop’ta üretilen endüstriyel ve yakacak odunun yüzde 16’sı Türkeli’de üretilmektedir ve İlçede 11 imalat işletmesinin 6’sı ahşap ve ahşap ürünleri imalatı alanında yoğunlaşmıştır. İlçe’nin ağaç ve orman ürünleri üretiminde kümelenme potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. İşletmelerin kurumsallaşma, pazarlama, tanıtım ve kümelenme gibi konularda eksiklikleri bulunmaktadır.

Balıkçılık
İlçede balıkçılık faaliyetleri de yaygın olup en çok hamsi, çinakop, istavrit ve mezgit bulunmaktadır. Fakat balıkçılık gelir getirici bir sektör haline gelmemiştir. İlçede soğuk hava deposunun bulunmayışı da balıkçılığın önünde büyük bir engeldir. İlçede ve ya yakın çevresinde kurulacak bir balık işleme tesisinin balıkçılığı canlandıracağı düşünülmektedir.

Turizm
İlçe turistlerin ilgisini çekebilecek yayla, şelale gibi doğal alanlara sahip olması sebebiyle doğa turizmine uygundur. Turizm sektörünün önündeki engeller, yaz süresinin kısa olması, konaklama imkânlarının kısıtlı olması ve tanıtım eksikliğidir. İlçe yeterli tanıtım ve konaklama imkânlarının ve ya pansiyonculuk hizmetlerinin iyileştirilmesiyle yerli ve yabancı turistlere hitap edecek konuma gelebilir. 
 
Editör: Vitrin Haber