Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “koyun ve keçilerde verimliliği artırma projesi” kapsamında Ayancık, Boyabat, Durağan, Merkez ve Türkeli İlçelerinden 20 yetiştiriciye 28 adet koç dağıtımı yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje ile Türkiye’deki koyun ve keçilerin ırk ve verim özelliklerinin artırılması amaçlanıyor. İlk olarak 2006 yılında başlatılan ve kısıtlı sayıda ilde uygulanan projeye, Tarım Bakanlığı 2012 yılında Sinop’u da dahil etti ve proje şu anda ülke genelinde 41 İlde uygulamaya devam ediyor. 
Proje kapsamında Sinop’ta, 2013 yılında Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Amasya Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürlüğünden 40 adet Bafra ırkı koçlardan alındığını ve Sinop Merkez ve ilçelere bağlı köylerde bulunan yetiştiricilere teslim edildiğini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Asak; “Koyun ve keçilerde verimliliği artırma projesine ilimiz 2012 yılında dahil olmuştur. Yine bu sene için üreticilerimizden başvurular alınmış olup, gerekli yeterliliği sağlayan 20 yetiştiricimize 28 adet koç  yetiştiricilerimize verilmiştir” dedi. 

Projenin maliyeti hakkında da bilgiler veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Asak; “Amasya Gökhöyük Tarım İşletmeleri Müdürlüğünden temin edilen Bafra ırkı koçların 1 adetinin bedeli K.D.V. dahil  1.620-TL olup;  %25 ‘i olan 405-TL  yetiştiricilerimizce ayni katkı olarak karşılanmış, %75 ‘i tutarında olan 1215-TL ise proje bütçesinden karşılanmış olup, toplam proje bütçesi 45.360,00-TL  olarak gerçekleştirilmiştir” diye konuştu. 
Sinop Merkez ve ilçelere bağlı köylerde bulunan yetiştiricilere teslim edilen Bafra koyun ırkının; Sinop, Samsun Ordu Giresun ve Tokat illerinin yaygın ırkı olan Karayaka ırkının döl verimi artırmak amacıyla ülkemiz Ege bölgesinin yaygın ırkı olan Sakız ırkıyla melezlemesi sonucunda elde edildiğini ifade eden İl Müdürü Asak; “Bölgesel ırk olan Karayaka ırkının da melezlemede kullanılmış olması bölgeye adaptasyon (alışma) kabiliyetini artırmıştır. Bafra Irkı, Sakız koyununun Karayaka koyunlarıyla melezlenmesi sonucu oluşturulmuştur. %75 Sakız ve %25 oranında da Karayaka kanı taşır. Vücut beyaz yapağı ile örtülüdür. Ağız, göz etrafı ve kulaklarda siyah lekelere rastlanır. Ortalama canlı ağırlık 62 kilograma ulaşmaktadır. Ümit ediyorum bakanlığımız tarafından hayat geçirilen proje amacına ulaşacak ve ülkemizdeki koyun ve keçilerin ırk ve verim özelliklerinin artırılması sağlanacaktır. Projenin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma ve Sinop Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliğine teşekkür eder, yetiştiricilerimize bereketli bir yıl dilerim” dedi. 

Editör: Vitrin Haber