Kurulu gücü 1.675 MW olan Mannheim GKM Santraline düzenlenen geziye Sinop İl Genel Meclisi Üyesi Cumhur Kurt, AK Parti Sinop İl Başkan Yardımcısı Macit Yılmaz, AK Parti Gerze İlçe Başkanı Kadir Gündoğdu, GERÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Ülken Ayparlak, Yönetim Kurulu üyesi Nesime Uğuz ile GES yetkilileri katıldı.

YEŞİLLER PARTİSİNİN ÇOK GÜÇLÜ OLDUĞU ALMANYA’DA YENİ KÖMÜRLÜ SANTRALLER YAPILIYOR

Gezide önce Mannheim GKM Santrali yetkilileri katılımcılara santral hakkında ayrıntılı bilgi verdiler.  Daha sonra santralin özellikle baca arıtma tesisleri gezildi.  1923 yılında faaliyete başlayan Mannheim GKM santralinin bugün 5’i faaliyette 3’ü yedek toplam 8 üniteden oluştuğu, 910 MW’lık 9.cu ünitenin ise inşa edilmekte olduğu belirtildi. Santralin gazla çalışan 6. ünitesinin taş kömürüne dönüştürüldüğü, inşa halindeki 9.  ünitenin de Gerze’deki gibi süper kritik kazan teknolojisine sahip olacağı söylendi.  

Gerek GKM Santralinin uzmanları gerekse uzun yıllardır Mannheim ‘da yaşayan Gerzeli Mustafa İpekkan baca arıtma tesisleri ilave edildiğinden bu yana santralin hiçbir çevre sorununa yol açmadığını belirttiler. Uzmanlar yeni ünitede kükürtün % 99’a yakın tutulduğunu belirttiler. 

Almanya’da çevre duyarlılığının çok yüksek, çevreci yeşiller partisinin ise iktidar alternatifi olacak kadar güçlü olduğunun altını çizen katılımcılar Mannheim ve çevresindeki yemyeşil doğanın santralin uzmanlarını doğruladığını ifade ettiler. 

300.000 kişinin yaşadığı Mannheim ve çevresinde konutların  %60’ının ısınmasının ve sıcak suyu ihtiyacının GKM santrali tarafından temin edilmesi ise geziye katılanları en çok etkileyen unsurlardan biri oldu. 

Geziye katılanlardan Sinop İl Genel Meclisi Üyesi Cumhur Kurt izlenimlerini şöyle özetledi: “Bu gezi çok iyi oldu. Artık vicdanım tamamen rahat. Sinop’ta maalesef büyük bir bilgi kirliliği var, yüzlerce vatandaşımız endişe içinde bize Gerze’de yapılacak termik santrali soruyor. Eğer Sinop’ta termik santralle ilgili olarak anlatılan olumsuzluklara inanırsanız, Mannheim’da 1923’ten beri termik santral olduğuna inanmanız imkânsız. Ama biz gözlerimizle gördük Mannheim’da çevre öyle yeşil ki, asfalttan yeşil fışkırıyor. Üstelik buradaki termik santralin kapasitesi Gerze’dekinden bile daha büyük  ve hala da yeni kömürlü ünite inşa ediyorlar.  Ve çevrecilerin çok güçlü vatandaşın çevreye çok duyarlı olduğu Almanya’da tek bir itiraz çıkmıyor. Neden? Çünkü insanlar bilinçli ve arıtma tesisleriyle birlikte santralin çevreye etkisi uzun yıllardır neredeyse 0’a indirgenmiş. Gerze’de de aynı teknolojinin kullanılacağı ÇED raporunda belirtilmiş durumda.. Öyleyse bir an önce yapılmasını temenni ederim. Çünkü artık Türkiye’de devlet, bilim, normlar ve vatandaş bilinci bu tür enerji yatırımlarını denetleyebilecek yetkinliğe ulaşmış durumda. Bizim enerji yatırımı konusunda geri kalmamız için hiçbir sebep yok  ” .



ALMANYA GEZİSİ SAĞLIKLI TARTIŞMA ORTAMINA KATKIDA BULUNDU: 

Sinop AK Parti İl Başkan Yardımcısı Macit Yılmaz ise geziyle ilgili izlenimlerini şöyle dile getirdi:              “ Siyasetçi olarak bizim görevimiz taraf olmaktan çok öncelikle vatandaşlarımız için sağlıklı bir tartışma ve bilgilenme ortamının yaratılmasını sağlamak. Bu amaçla konuyu daha önce de incelemeye başlamıştım ama kendi gözümle görmenin değeri bir başka oldu. Almanya çevreye ve insana değer veren bu konuları önemseyen bir ülke, Gördük ki santral şehrin neredeyse içinde ve buna rağmen hala yeni ve kömürlü üniteler yapmaya devam ediyorlar. Demek ki konu santralin nerede yapıldığı değil,  gaz emisyonlarına ve küle karşı hangi tedbirlerin alındığı. Burada gezdiğimiz baca arıtma tesisleri öyle ‘filtre’ filan denilip geçilecek şeyler değil, en yeni teknolojiyle yapılmış, milyonlarca Avroya mal olmuş,  dev tesislerdi. En hassas teknolojilerle bu tedbirler alındığı zaman burada olduğu gibi santralin çevreye olumsuz etkileri elbette yok denecek kadar azalıyor. Mannheim yemyeşil, pırıl pırıl bir şehir.”      



AK Parti Gerze İlçe Başkanı Kadir Gündoğdu “Türkiye’de gezmiş olduğu Zonguldak santralinden sonra zaten içinin rahatladığını, Almanya’da ise kömürlü termik santral teknolojisinin yaygın ve çok başarılı bir şekilde uygulandığına bizzat şahit olduğunu” söyledi. Gündoğdu “Mannheim ve çevresinde uzun yıllardır yaşayan Gerzeli akrabalarıyla da görüşme fırsatı bulduğunu” belirterek, “ buradaki Gerzelilerin de bu santralden hiçbir şikâyeti yok, onlardan santral hakkında olumlu görüş almak bana ayrı bir huzur verdi. ” dedi. Kadir Gündoğdu santralden ve çevresinden aldığı birçok fotoğraf ve video kaydını hemşerileriyle paylaşmak için sabırsızlandığını ifade etti.

Gündoğdu’nun uzun yıllardır Mannheim’da yaşayan ve birçok teknolojik tesiste görev yapan akrabası 80 yaşındaki Mustafa İpekkan ise şöyle konuştu: ”Yıllar önce, baca arıtma tesisi yapılmadan evvel buradaki halkın şikayetleri vardı, ama baca arıtma yapıldıktan sonra hiçbir şikayet kalmadı, burada şimdi olduğu gibi en yeni teknolojiyle yapılacaksa Gerze’ye de Santral yapılmasını isterim” Gündoğdu’nun Almanya’da yaşayan bir diğer akrabası Yaykıllı Ali Tekne ise GES yatırımının köyleri ve ilçeleri için bir fırsat olduğunu belirtti.



ALMANYA’YI ÖRNEK ALALIM, KAÇIRDIĞIMIZ FIRSATLARA YANMAYALIM

GERÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Ülken Ayparlak Almanya’da şehrin bu kadar içinde bir santrali incelemiş olmanın” kendisini bir kez daha rahatlattığını ve bu santralin uzun yıllardan beri faaliyette olmasının da  önemli olduğunu dile getirdi. Almanya’da termik santrallerin kapatıldığını öne sürenlere Mannheim’da yapımı devam eden 900 MW’lık 9. ünitenin fotoğraflarıyla yanıt vereceğini açıklayan Ayparlak yapmış oldukları video çekimlerini en kısa zamanda bir araya getirerek Dernekte herkese göstereceklerini belirtti. Ayparlak Mannheim’dan Gerze’ye de mesaj gönderdi: “Gerçek ortada ve güneş balçıkla sıvanmaz: Yeni teknoloji termik santrallerin çevreye ve insana zararı olmadığı çok açık. Gerze’de bu gerçeği bilerek karartanların önderleri cahil değil, onlar ya karanlık güçlere ve lobilere hizmet ediyorlar ya da gerçeklere dayanmayan bir siyasi hesapları var. Bu işin sonunda utanç içinde kalacaklar. Gerze’nin gündemi artık termik santral yapılıp yapılmaması değil, bu santralden ilçeye azami faydanın nasıl sağlanacağıdır. Türkiye Cumhuriyeti ile aynı yıllarda yapılmış ve sürekli yenilenmiş bir santrale sahip olan Mannheim yemyeşil ve örnek bir şehir. % 60’ı santral sayesinde ısınıyor ve sıcak su sağlıyor. Gerze’ye bunu kazandıramazsak sonra çok dizimizi döveriz. Belediye Başkanı artık kendisine yakışan tarafsız bir pozisyon alıp, faydayı çoğaltmak için masaya oturmalı. Akıllı bir Belediyecilik, santral fırsatını değerlendirerek,  örnek bir şehircilikle Gerze’yi turizmin de canlanacağı bir marka ilçeye dönüştürür”  


DÜNYANIN BİLDİĞİ GERÇEKLERİ KARARTANLAR ‘UMUDUN DÜŞMANIDIR’

GERÇEK Yönetim Kurulu üyesi Nesime Uğuz santral gezisinin kendisi açısından oldukça bilgilendirici olduğunu, istenirse termik santralle yemyeşil doğanın kol kola olabildiğini gözleriyle gördüğünü aktardı. “Mannheim’da ki santralin, çevreye özeni ve şehre katkılarıyla çok güzel bir örnek olduğunu ve ufuklarını açtığını” belirten Uğuz geziye katılanların bu bilgileri tüm Gerzelilere aktarması gerektiğini dile getirdi. Uğuz da Mannheim’dan Gerze’ye bir mesaj gönderdi: “ Burada bir kez daha gördüğümüz gerçeklere rağmen termik santrale yalan yanlış tezlerle karşı çıkan ve benim köylümü de kandırmak isteyenler belli ki Gerze’de çaresizliğin, geriliğin devam etmesinden fayda umuyorlar. Onları tanıyoruz, onlar Nazım Hikmet’in söylediği gibi ‘umudun düşmanıdır.’  Çünkü Gerzeli gençlerin umudunu,  Gerze’nin geleceğini engellemeye çalışıyorlar. Ama çok şükür artık devirleri sona eriyor. Gerze’ye yapacakları yatırımla bu gelişmeyi sağlayanlara teşekkür ediyorum. ” 

Editör: Vitrin Haber