Gerze köylerinden besicilerin getirdiği küçük ve büyükbaş hayvanlar pazarda alıcılarını beklerken, bu yıl fiyatların oldukça yüksek olduğu gözlendi. Küçükbaş kurbanlıklarda fiyatlar 550 ile 2 bin lira arasında değişirken, büyükbaşlarda ise bu rakam 5 bin liradan başlıyor. Pazarın en pahalı büyükbaşı 20 bin liralık bir fiyatla alıcısını beklerken, canlı etin ortalama kilogram fiyatı ise 20 lira.
Henüz hareketin başlamadığını belirten satıcılar, kurban bayramına 2-3 gün kala hareketliliğin olacağını tahmin ettiklerini belirttiler.

BÜYÜKBAŞ HAYVANIN 2 YAŞIN ÜZERİNDE OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Dinimiz gereği 2 yaşın altındaki büyükbaş hayvanların kurban olamayacağını söyleyen kurban satıcıları bunu anlamanın kolay bir yöntemi olduğunu söylediler. "Hayvanın yaşının en iyi dişlerinden anlaşılmaktadır. 2 yaşında bir hayvanın alt çenesinde bulunan dişlerin arası daha açıktır ve yetiştiriciler arasında 'Kapak açmak' denilen olaya hazır haldedir. “Kapak Açmak” deyimi hayvanın ön alt çenesinde iki adet kazma şeklinde dişin çıkmasıdır. Eğer bir hayvanın alt çenesindeki dişlerin arası bu dişlere yer açmak için açılmış ise hayvan 2 yaşın üzerindedir. Eğer dişler çıkmışsa 2,5 - 3 yaş aralığındadır ve kurbanlık olabilir” şeklinde belirttiler.

gerzeninsesi.com
 
Editör: Vitrin Haber