Gerze’de yıllardır atıl bir şekilde kaderine terk edilmiş olan tarihi Cuma Camisi eski günlerine dönmek için gün sayıyor.

Tarihi Cuma Camii’nin geçmişinin dört asır gerilere gittiği ifade edilerek, bu camiinin geçmişte Saray, Dudaş, Babalıoğlu, Yakuplu, Şeyh Hüseyin, Görümcek köyü insanlarının bir arada ibadet yapmasına vesile olmuş çok önemli bir buluşma noktası olduğu kaydedildi.

Saray Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği başkanı Hüseyin Koç’tan edinilen bilgiye göre yapımı devam etmekte olan Cuma Camii’nin özellikle Cuma namazları, Bayram namazları, Dua Bayramlarında hep birlikte ibadet edilen bir ibadethane olduğunu söyledi.

Koç, Saray Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği başkanı olarak ecdattan kendilerine miras kalan bu camiyi tekrar eski haline döndürebilmek amacıyla bir çalışma başlattıklarını, ibadethanenin yapımı noktasında şuana kadar yaklaşık 100 bin TL gibi bir meblanın harcandığını, kaynağın ise yöre halkından tedarik edildiğini, camiinin işçiliğinin ise imece usulü yapıldığını belirtti.

Başkan, Cuma camisini A’dan, Z’ye her şeyini aslına uygun olarak elden geçirdiklerini, açlarının tarihi ibadethaneyi Kurban Bayramına kadar bitirerek hizmete sokulmasını sağlamak olduğunu kaydetti.
Koç, amaçlarının Kurban Bayramında tekrar beş köy’ün tekrar Cuma Camiinde birlikte ibadet edilebilmesi olduğunu söyledi.

Saray Cuma Camii ile ilgili geçmişten günümüze gelen şöyle bir rivayetinde olduğunu kaydederek bu camide Molla Hasan,  Kemend Oğulları gibi değerli iz bırakmış hoca efendiler köy insanına dini eğitim verdiklerini, hatta buranın ezan taşının rivayetlere göre başka yere götürüldüğü ama taşın yine bilinmeyen bir şekilde aynı yerine geldiğini dile getirdi.

Dernek Başkanı tarihi ibadethanenin yapım noktasında kendilerine Dikmen İl Genel Meclis Üyesi Süleyman Yıldırım ve Kerimali Şahin beyin, Saray Köyü Muhtarı Aslan Kaya, Çevre Köy Muhtarları ve Çevre Köy Dernek Başkanlarının kendilerine  büyük desteği olduğunu sözlerine ekledi.



Editör: Vitrin Haber