TR82 bölgesinde (Kastamonu, Çankırı, Sinop) yer alan, Türkiye ikinciliği bulunan Boyabat'ın başarılı kulübü Yaşar Topçu YİBO GSK yönetimi KUZKA'ya yaptıkları başvuruyla; oryantiring sporunun tanıtılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını, sporcu ve eğitimci yeterliliklerinin artırılmasını, sportif faaliyetlerin yapılması için gerekli olan haritaların çizilmesi ve çizilen harita ile mahalli, bölgesel ve ulusal etkinliklerin yapılmasını amaçlıyor.

KUZKA tarafından kabul edilen proje ile; Oryantiringin TR82 Bölgesi'nde tanınması, çocukların ve gençlerin boş zamanlarını değerlendirebilecekleri alternatif bir sporun(oryantiring) Boyabat'ta yaygınlaşması sağlanacak.

Projeyle ayrıca; Boyabat'ın sahip olduğu orman varlığının oryantiring sporu yaparken kullanılması, çok sayıda kültür varlıklarının yeteri kadar tanıtılması, spor etkinlikleriyle Boyabat'a ekonomik katkı sağlanacak.

KUZKA tarafından kabul edilen 15 bin TL'lik proje ile Boyabat haritalandırılarak oryantiring sporunun bölgede yaygınlaştırılması sağlanacak.

Türkiye'nin Sayılı Haritacıları Boyabat'ta

KUZKA'dan alınan destekle Türkiye'nin sayılı haritacıları 2017 Ağustos ayında Boyabat'ın oryantiring haritasını çizmeye başladı.

Dünya Oryantiring Federasyonu ve Türkiye Oryantiring Federasyonu  haritacısı, oryantiring sporcusu, antrenörü ve hakemi olan Ramazan Kulakoğlu ile kızı Beden Eğitimi Öğretmeni, oryantiring sporcusu Büşranur Kulakoğlu, Boyabat'ın arazi ve şehir alanlarının haritalarını çıkarıyor.

Türkiye'de bulunan 4 oryantiring arazi haritacısından biri olan Ramazan Kulakoğlu ve Türkiye'de bulunan 15 oryantiring şehir haritacısından biri olan Büşranur Kulakoğlu, Boyabat'ta oryantiring yapılacak bölgelerin haritalarını adım adım çiziyor.

Boyabat Yeni Otogarın üzerinde bulunan ormanlık bölgede çalışmalarını takip ettiğimiz Ramazan Kulakoğlu harita üzerine; çukur, büyük kaya, farklı ağaç, yol, dere, çalılık, tümsek gibi birçok detayı haritalandırdıklarını ve sporcuların yarışma esnasında bu çizilen haritaya göre hareket ederek hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında yapılan oryantiring çalışmalarında da büyük görevler üstlenmiş olan Kulakoğlu, yaptıkları işin çok zahmetli olduğunu ve haritacılığın zaman ve sabır isteyen bir iş olduğunun altını çizdi.

Yapılan çalışmalarla ilgili olarak açıklama yapan Boyabat Yaşar Topçu YİBO GSK Başkanı Kesim Yıldız; "KUZKA'ya yaptığımız başvuru kabul edildi. Aldığımız destekle Boyabat'ta oryantiring sporunun yaygınlaşması için çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. 

Şu an Boyabat'ın oryantiring haritasını çizmekte olan Ramazan Kulakoğlu ve kızı Büşranur Kulakoğlu'na emekleri için çok teşekkür ediyoruz.

Çizilen bu haritalar Boyabat'ta oryantiring yapmak isteyenlere kolaylık sağlayacak.

Ayrıca oryantiring haritalarına kavuşmuş bir Boyabat'ta ulusal, bölgesel ve inşallah uluslararası oryantiring turnuvaları düzenlenecek. Bu haritalandırma çalışması sadece Boyabat'ın sporuna katkı değil aynı zamanda oryantiring için Boyabat'a gelecek olan yüzlerce sporcuyla Boyabat'ın turizmine de hareket getirecek.  

Oryantiring haritaları çıkarılmış bir Boyabat, oryantiring dünyasında yarışma, turnuva düzenlenecek bir cazibe merkezi haline gelecek.

Haritalandırma çalışmalarını yürüten Kulakoğlu ailesine, sporcularıma, kulüp üye ve yöneticilerine, KUZKA desteğinin alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Boyabat Yaşar Topçu YİBO GSK olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz." dedi.

ORYANTİRİNG NEDİR?
Oryantiring, harita yardımı ile yön bulmayı içeriyor. Türkiye´de oryantiring, 1970´lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bünyesinde yapılmaktadır. 

2006 yılında ise Oryantiring Federasyonu kurulmuştur. Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. 

Gelişen teknoloji sayesinde elektronik sistemin kullanıldığı yarışlarda sporcuların hem zihnen hem de bedenen gelişmeleri sağlanıyor.

 
Editör: Vitrin Haber