Ayancık ilçesinde halkın yaşadığı doğaya, kente, kültüre ve tarihi mirasına sahip çıkma adına oluşturulan “Ayancık Forumu” sivil kollektif ile ilk toplantısını gerçekleştirdi. Sivil kollektif ilk toplantısında manifesto yayımladı. 

Ayancık Forumunun oluşturucularından biri olan Fotoğrafçı Volkan Atılgan’ın Moderatörlüğünde Prof Dr. Aziz Konukman’ın Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) Ayancık Raporuna dair sunumu ve CHP Sinop İl Başkanı Kadir Yavuz, CHP eski İl başkanı ve 7 Haziran seçimlerinde Milletvekili Adayı olan Mustafa Acun, Ayhan Anaç, CHP Ayancık Meclis Üyesi Emin Taşkın, Sinop CHP Belediye meclis üyeleri, Ayancık CHP Meclis üyeleri’nin katılımı ile 100 kişiye yakın katılım ile gerçekleşti.

Moderatör Volkan Atılgan; Ayancıklı olma ruhuna sahip vatandaşların kötü gidişe dur diyebilmek adına, kültürel miraslarına sahip çıkabilmek için Ayancık Forumunu var ettiklerini söyledi. Atılgan; "Türkiye’nin en mutlu ve eğitim seviyesi en yüksek kentlerinden biri olan Sinop’ta bulunan Ayancık ilçesinin Cumhuriyetin ilk yıllarında Kurulan Kereste fabrikası ile başlayan sosyo-ekonomik, kültürel modern yaşamı yine fabrikanın kapanışını takiben giden göçlerle, yerel ve merkezi yönetimlerin gereken ilgiyi göstermemeleri, yanlış uygulamalara imza atmaları nedeni ile modernlikten ve yaşanabilirlikten adım adım uzaklaşmasına Ayancık’ta yaşayan ve Ayancıklı olma ruhuna sahip vatandaşlar dur diyebilmek ve yitirdiklerini geri getirebilmek, doğalarına, Kültürel miraslarına sahip çıkabilmek adına Ayancık Forumunu var ettiler. Cumhuriyetin ilk yıllarında Modernliği, yaşam tarzı, sevgi ve saygıya, doğaya değer vermiş yaşanılabilir mutlu Ayancık’ı yeniden var etmek için! Çıktığımız bu yolda bizimle olan tüm Ayancıklılara, forumun oluşumunda bizlerden yardım ve desteklerini esirgemeyen başta Erhan Çelem CHP Ayancık ilçe başkanı Naci Demiray’a ve tüm dostlara teşekkür ederiz" dedi.

Bu arada Ayancık Forumu tarafından yayınlanan manifestoda şu ifadelere yer verildi;   

• Öncelikli olarak “yerel yönetimlerin” bizler tarafından seçilmiş hizmet kademeleri olduğunun, bizleri yöneten değil bizlere hizmet için, yaşadığımız kenti geliştirmek, güzelleştirmek daha da yaşanılabilir kılmak için var olan kurumlar olduğunun altını çizecek ve sivil inisiyatif olarak söz ve dinlenme hakkımızın var olduğunu beyan edeceğiz.

• Büyük bir aymazlıkla başlayan, yapılan ve devam eden kıyı katliamına dur demek için yapılması gerekenleri konuşacağız.

• Bizlere değil bizlerden sonraki nesillerin mirası olan yerel kültürümüzün korunabilmesi ve devamlılığının var edilebilmesi için gerekli şeylerin ne olduğunu tespit edecek ve bu konuda gerek kamusal gerekse bürokratik girişimlere dair yol haritamızı çizeceğiz.

• Doğası ile turizme son derece yatkın olan Ayancığın turizm politikalarının yeniden belirlenmesinde ve tanıtımının yapılmasında gerekli girişimlerin gerçekleştirilmesi için rol alacağız.

• Ayancık’ta var olan istihdam sorunlarını ele alıp devlet ve özel sektör odaklı çözüm önerileri ve projeler geliştireceğiz. Genç nüfusun işsizlik nedeni ile göç etmeye mecbur kalmaması için uğraş vereceğiz.

• Doğal dokumuz olan orman alanlarının korunabilmesi için etkinlikler ve eylemler gerçekleştireceğiz.

• Ayancığa has mimari dokunun korunması, yok olmaması ve Ayancık’ta çarpık beton yapılaşma yerine yöreye has mimariye uygun yapılanmanın yapılması için gerekenleri, çözüm önerilerini konuşacağız.

• İlçemizde yaşayanların sadece bizler olmadığının farkında olarak bakıma muhtaç sokak hayvanlarının modern şartlar ve sağlıklı bir ortamda rehabilitasyonu ve kısırlaştırılmaları için gereken insan ve para kaynağının var edilebilmesi için uğraş vereceğiz.

• Ortak yaşam alanlarının düzen ve temizliği ( yol, su, çevre düzenlemesi, çöp sorunu) için gerekli düzenlemelerin yapılması için gerekli girişimleri gerçekleştirecek ihtiyaç duyulması halinde yerel yönetimlere destek olma amaçlı etkinlikler düzenleyeceğiz.

• Yerel yönetimlerin kaynak sağlama amaçlı bizlerden almış olduğu fahiş vergilerin daha makul seviyelere çekilebilirliğini araştırıp tartışacak, ciddi anlamda bel büken kira bedellerinin denetimi ve makul seviyelerde tutulabilmesi için yapılması gerekenleri konuşacağız.

• Ayancık’ta daha fazla kültürel ve sanatsal etkinliğin var edilebilmesi on iki ay yaşayan renkli bir Ayancık profilinin oluşturulması için öneri ve girişimleri konuşacağız.

• Mahallelerin, esnafın, Kadınların ve çocukların konularına dair alt forumları oluşturarak bu gruplarla da öneri ve sorunları dahilinde toplantılar, etkinlikler gerçekleştireceğiz.

• Yerel yönetime aday olabilecek bağımsız adaylarımızı bizler yani Ayancık halkı belirleyecek ve destekleyeceğiz.
Ayancık Forumu bir dernek ya da resmi kurum değildir. Ayancığı yaşayan, Ayancığı var eden gerçek sahiplerinin yani bizlerin gönüllülük esası ile var edeceği bir sivil güçtür.


Editör: Vitrin Haber